dunszt.sk

kultmag

Helena Rubinstein szépségszalonjainak ereje

150 éve született Helena Rubinstein, aki kalandos és merész életével nők tömegét inspirálta világszerte.

1872. december 25-én született Krakkóban, a mai Lengyelország területén. Szülei a Chaja nevet adták neki, később ezt megváltoztatta. Elutasítva a szülei által választott férjjelöltet, Ausztráliába hajózott, majd ott élt nagybátyjával és családjával.

A hajó utaslistáján változtatta meg a nevét Helenára, a trójai Szép Heléna után. Poggyászában krémet hordott, melyet anyjával és nővérével szoktak használni. Állítólag édesanyja receptje szerint készült. Akkoriban a nők csak szappant és vizet használtak arctisztításhoz, a krémekkel szemben a legtöbben szkeptikusak voltak, és erkölcsileg megkérdőjelezhetőnek tartották azokat, akik ilyesmiket használtak.

Az ausztrálok azonban nyitottabbak voltak az újdonságokra, csodálták Rubinstein arcbőrét. Emiatt úgy döntött, eladja a gyógynövényekből készült krémét Valaze néven.

Rövid idő alatt hatalmas sikereket ért el. Egyre több krémet állított elő, elhagyta nagybátyja házát, és a bevételéből egy kis üzletet nyitott Melbourne-ben. Tökéletes volt az időzítés: 1903-ban kezdett bele Helena Rubinstein a vállalkozásába, éppen egy évvel azután, hogy Ausztráliában megszerezték a nők a szavazati jogukat. Néhány hónapon belül a fiatal és ambiciózus nő vagyonokat keresett termékével.

Ausztráliában találkozott a szintén lengyel származású amerikai újságíróval, Edward Titusszal. A pár 1908-ban házasodott össze Londonban. Így Helena megnyitotta második és harmadik szalonját: Londonban és Wellingtonban.

1912-ben Párizst is meghódította Helena krémje. Az első világháború alatt a család elhagyta Európát és az Egyesült Államokba költözött, ahol Rubinstein tovább tudta bővíteni „birodalmát”. A sikere törhetetlen volt. Miután kifejlesztette első termékcsaládját, kozmetikai laborok, gyárak, szalonok egész láncolatát birtokolta szerte a világban. Ettől kezdve a Valaze nevet felváltotta a Helena Rubinstein mint márkanév.

1939-ben Rubinstein mutatta be a világ első vízálló szempillaspirálját, ami bár nem saját terméke volt, megszerezte rá a szabadalmat. Ő volt az első az iparban, aki kategorizálta a bőrtípusokat.

1988 óta luxusmárkája a L’Oreal csoport része. Élete utolsó éveiben a világ egyik leggazdagabb nője volt.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket