dunszt.sk

kultmag

Zöld aktivisták: Margaret Atwood és Greta Thunberg

A két klímaváltozás-aktivista a napokban beszélgetett először, Zoomon keresztül.

Greta svéd diáklány, először 2019-ben tett szert nemzetközi elismerésre, miután több világkongresszuson és csúcstalálkozón felszólalt, többek közt az ENSZ egyik tanácskozásán is. 2018-ban kezdett sztrájkolni  a svéd parlament előtt, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a klímaváltozásnak. Nemsokára több diák is csatlakozott hozzá, a tavalyi évben több, mint egymillióan. Megalapította az Iskolasztrájk az éghajlatért nevű nemzetközi mozgalmat. 2019-ben a Time magazin az év emberének választotta.

Margaret Atwood kanadai író, költő, feminista és klímaváltozás-aktivista. Atwood napjainkban az egyik legtermékenyebb  és legelismertebb író. Elnyerte többek között a Booker-díjat, valamint az Arthur C. Clarke-díjat is. Férjével mindketten tagjai a Kanadai Zöld Pártnak, és az írónőnek határozott véleménye van a klímaváltozásról. Javaslatai közé tartozik a benzinnel működő fűnyírók betiltása. Otthonában energiakorlátozó eszközöket vezetett be, például léghűtés helyett házát kinyitható ponyvatetőkkel és tetőablakokkal szereltette fel.

Amikor Greta Thunberg ismertté vált, Atwood „a környezetvédelem Jeanne D’Arc”-jának nevezte. „Csodálatos lány, sokan keresztbe akarnak neki tenni, de nem hagyja magát. Olyan ő, mint a tizenötödik században Szent Johanna volt. Már csak egy fehér ló kéne neki” – mondta az írónő

Atwood Maddaddami-trilógiájának szereplői is harcolnak a környezettudatosságért. Ezekben a könyvekben fejti ki, az írók hogyan tudják hatékonyan megfogalmazni a politikai nézeteiket a környezettudatosságról.

Greta arra a kérdésre, hogy mi az, ami miatt felnéz Atwoodra, költői kérdéssel válaszolt: „Mi az, amiért nem?” Atwood pedig azt mondta Grétáról: „Először is: cselekedett, továbbá mozgósított rengeteg embert a cél érdekében.”

„A vallások, az ipar, a piac mind-mind azt szeretné, hogy a népesség tovább nőjön” – fogalmazta meg félelmeit Atwood. Greta szerint nem az a legfontosabb, hogy a növekvő vagy csökkenő népességgel foglalkozzunk, hanem az, hogy tegyünk valamit, lépjünk közbe. „Nem az emberiség maga a probléma, hanem az emberek viselkedése” – véli Thunberg.

A beszélgetés videófelvétele itt tekinthető meg.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket