dunszt.sk

kultmag

Megváltozik Ausztrália himnusza

A változtatásról, amely a mai naptól érvényes, Scott Morrison miniszterelnök döntött – közli a BBC. Ennek értelmében az ausztrál himnusz „for we are young and free“ (mert fiatalok és szabadok vagyunk) sora helyett mától a „for we are one and free“ (mert egyek és szabadok vagyunk) sor fog szerepelni a szövegben, amivel arra szeretnének utalni, hogy a kultúra és civilizáció nem a 18. századi telepesek megérkezésével kezdődött a szigeten, hanem sokkal régebbi korokba nyúlik vissza.

A döntést az ausztrál ellenzék is üdvözölte. Anthony Albanese szerint „az országnak büszkének kellene lennie arra, hogy egy olyan civilizáció létezik itt, amely a világ legrégibb, megszakítás nélkül fennmaradt civilizációja, és aminek éppen az Első Nemzet ittléte az ékes bizonyítéka“.

Decemberben Ausztrália történetében először az országban beszélt egyik bennszülött nyelven énekelték el a himnuszt a rögbi válogatott mérkőzésének elején. Az ország ezzel szeretné folytatni az utóbbi években tett erőfeszítéseket, amelyekkel az ősi kultúrák védelmére és megóvásának fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket