dunszt.sk

kultmag

Beethoven valóban törött metronómot használt a vonósnégyesei komponálásakor?

Ha végignézzük a klasszikus zeneszerzőket, Beethovenről elmondható, hogy ma a metal zenében találná meg a hangját. De komponált klasszikus „trash”-t is? Egy átlagos zenész számára vajon nem túl gyors-e az a hardcore mód, ahogy játszani kell egy-egy darabját? Az 1800-as évek elején az új metronómjával készült 135 műve közül 66 esetében mondhatók a tempójelzések „abszurdul gyorsnak, és így esetleg tévesnek” – vélik a kutatók az amerikai Matematikai Társaság nemrégiben megjelent cikkében. Ezért történik szerintük az, hogy hihetetlen gyorsaságuk miatt „Beethoven sokféle jelzését a karmesterek és a művészek figyelmen kívül hagyják”.

A 19. század vége óta a karmesterek lassabban játszák Beethoven kvartettjeit, így lassabb ütemben váltak mindannyiunk élményévé. Ahogy a Beethoven Project írja: a lassabb tempók „normává váltak, amely alapján minden további előadást megítélnek”.

Beethoven metronómjának kérdése egy ideje vita forrása. Néhány történész elmélete szerint a metronóm feltalálója, Johann Nepomuk Mälzel 1815-ben békeajándékként adta a zeneszerzőnek, mivel korábban beperelte Beethovent egy kompozíció jogaiért. (Mälzel valójában egy Dietrich Winkel nevű hollandtól lopta el a metronóm tervét.) De a legtöbb zenetudós és történész elutasította a szándékos trükk elméletét.

Az amerikai Matematikai Társaság kutatása arra utal, hogy Beethoven metronómja egyszerűen eltört, és ő nem vette észre. 

A torontói Eybler Quartet nem riadt vissza a gyors tempótól. „Nem hiszem, hogy bizonyíték lenne arra, hogy maga a mechanizmus hibás lenne” – mondja Patrick Jordan, a zenekar hegedűse. Úgy véli, Beethoven levelezéséből és egyidejű beszámolókból tudható, hogy sokat foglalkozott metronómja állapotával, gyakran újrakalibrálta, így pontos volt.

Jordan szerint a sebesség a romantika szenvedélyes individualizmusának és annak a ténynek köszönhető, hogy „Beethoven nem volt mindig olyan kedves”. Talán ahelyett, hogy megnyugtatta volna a közönségét, sokkolni akarta őket.

Az erdeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket