dunszt.sk

kultmag

„A béke nem jön magától, mert a háború emléke ott van a kisemberekben“

Jasmila Žbanić bosnyák rendezőnő legújabb filmje az utóbbi idők filmfesztiváljainak nagy kedvence volt, számos díjat elnyert. Témáját tekintve igencsak kényes: az 1995-ös srebrenicai vérengzést dolgozza fel. Žbanić saját elmondása szerint optimista ember, éppen ezért sokáig úgy gondolta (csakúgy, mint a legtöbb ember Boszniában), hogy a konfliktus csak rövid ideig fog tartani. Ez azonban nem így lett, és az évek múlásával a rendezőnő egyre világosabban látta: meg kell írnia Srebrenica történetét – árulta el a The Guardian-nek.

A film középpontjában egy ENSZ-tolmács áll, aki elszánt harcot vív azért, hogy megmentse férjét és fiait Mladić emberei elől. A holland katonák, akiknek Aida dolgozik, biztosítják a nőt, hogy a férfiak és fiúk elszállítása csak formaság, ám Aida mégis tudja, hogy a valóság teljesen más. A film ezt a drámát követi nyomon percről percre.

Žbanić szerint a srebrenicai eseményeket azért is nehéz feldolgozni, mert a történelem több mint 25 évvel a vérengzés után is Szerbia, illetve Bosznia-Hercegovina jelenének a része. „Mindenki azt mondja, hogy ilyen soha többé nem történhet meg, de Bosznia még mindig „másnak” számít Európában“ – mondja Žbanić.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket