dunszt.sk

kultmag

Velence polgármestere áprilisig bezárná a múzeumokat, a lakosság és a szakma tiltakozik

Olaszország múzeumai 2020. november 5-e óta zárva tartanak, a jelenlegi intézkedések értelmében 2021. január 15-ig. Ezt a központi rendeletet figyelmen kívül hagyva szeretné Velence polgármestere áprilisig 1-ig, a turistaszezon általános kezdetéig zárva tartani a város tizenegy múzeumát.

A polgármester, Luigi Brugnaro döntése ellen széleskörű tiltakozás indult, a petíciót ismert személyiségek is aláírták, például Vittorio Sgarbi művészeti kritikus, politikus, a Sutri nevű olasz kisváros polgármestere. Brugnano polgármesteri pozíciója mellett a városi múzeumokat fenntartó alapítványnak is alelnöke, ami minden bizonnyal összefüggésben áll azzal a ténnyel, hogy az ügyben egyelőre nem nyilatkozott az alapítvány elnöke, Mariacristina Gribaudi sem.

Brugnanót tavaly ősszel választották újra. A korábbi üzletember kampányát arra építette, hogy megígérte, mindent megtesz azért, hogy visszahozza a turistákat a városba. A múzeumok nyitását szintén a turisták jelenlététől teszi függővé, és bevallottan nem úgy tekint rájuk, mint közhasznú, a város polgárait is szólgáló intézményekre. Az Il Fatto Quotidiano olasz újságnak a következőt nyilatkozta: „A múzeumok nyitása az emberek szabad mozgásától, a turisták jelenlététől függ elsősorban. A vállalkozói kultúra, az üzleti logika így működteti a dolgokat. Szégyellnem kellene magam amiatt, hogy egy közintézményre üzleti vállalkozásként tekintek és próbálom jövedelmezővé tenni?”

A vitát azonban könnyen elnémíthatja a pandémia esetleges fokozódása. Velence jelenleg sárga zónának számít Olaszországon belül, ezért az intézmények január 15-én újranyithatnának. Ha azonban a zónajelzés sárgáról narancssárgára változik a közeljövőben, a nyitások ideje mindenképpen halasztódni fog.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket