dunszt.sk

kultmag

Virtuális látogatás Gróf Ferenc párizsi műtermében

A budapesti Trafó Galéria a járványhoz alkalmazkodva nemrég online műteremlátogatás-sorozatot indított, melynek keretében minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók vezetésével tekinthetünk be egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket, aktuális terveiket. A sorozat hatodik eseményén, január 14-én Gróf Ferenc párizsi műtermébe látogathatunk el Szalai Borbála kurátor vezetésével.

A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet majd követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket.

Gróf Ferenc: Anxiocene, 2019 (egyéni kiállítás, Les Moulins de Paillard, Franciaország; fotó: James Porter)

A sorozat következő alkalmai:
2021.01.21., 21:00 Keresztesi Botond (beszélgetőtárs: Miklósvölgyi Zsolt)
2021.01.28., 21:00 Katarina Šević (beszélgetőtárs: Somogyi Hajnalka)

Gróf Ferenc (1972) a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán folytatott tanulmányait követően az ELTE művészettörténet tanszékének hallgatója volt. 2001-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán, majd Párizsba költözött, ahol azóta is él és dolgozik. 2012 óta a bourges-i École Nationale Supérieure d’Art (ENSA) oktatója. Tervezőgrafika és térbeli kísérletek keresztmetszetében létrejövő munkái ideológiai lenyomatokkal foglalkoznak. Alapító tagja a 2004-ben Jean-Baptiste Naudy-val közösen létrehozott Société Réaliste művészcsoportnak, melynek fókuszában a kortárs politikai reprezentáció kérdései és szövegközpontú intervenciók álltak. A Société Réaliste több nemzetközi kiállításon és biennálén vett részt, 2008-2009 folyamán a maastricht-i Jan van Eyck Academie kutatói ösztöndíjasai voltak. A párizsi Jeu de Paume, a budapesti Ludwig Múzeum és a bukaresti MNAC tereiben bemutatott empire, state, building című kiállítássorozat (2011-2012) összegezte tevékenységüket.

Gróf Ferenc egyéni kiállításai az elmúlt években többek között az acb Galériában, a Kiscelli Múzeumban, a Stúdió Galériában és a FUGA Budapesti Építészeti Központban voltak láthatóak, csoportos kiállításokon pedig a New York-i Hessel Museum of Art and CCS Bard Galleries, a białystoki Galeria Arsenał, a Poncé sur le Loir-beli Les moulins de Paillard, a bécsi Georg Kargl Gallery, a belgrádi Kulturni Centar, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galéria, valamint az Új Budapest Galéria kiállításain szerepelt.

(forrás: Trafó Galéria)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket