dunszt.sk

kultmag

Egy sorozatgyilkos demitizálása: Richard Ramirez története a Netflixen

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer címmel indul ma a Netflixen az a négy részes dokumentumfilm-sorozat, amelynek középpontjában Richard Ramirez áldozatai és az üggyel foglalkozó rendőrök állnak. A médiában „Night Stalker“-ként elhíresült férfi 1984 nyarától 1985 nyaráig tizenhárom embert ölt meg és számos egyéb, más jellegű bűncselekményt követett el.

Tiller Russell, a sorozat rendezője a The Guardian-nek elmondta, hogy a sorozat célja nem a sorozatgyilkos amúgy is széles körben elterjedt mítoszát építeni, hanem az áldozatok családjainak és a rendőrség tagjainak a szemével láttatni az eseményeket. A sorozat ezért nem is Ramirez profiljával indít, sokkal inkább a nyolcvanas évek Los Angeles-ének légkörét eleveníti fel. A város abban az időben kezdett egyre nagyobb nemzetközi és helyi figyelmet kapni – egyrészt az 1984-es olimpia, másrészt a medializált gyilkosságok (a Fekete Dália esete, a Manson-gyilkosságok) miatt. „Nagyon figyeltem arra, hogy a sorozattal ne azt a hamis mítoszt építsem tovább, ami Ramirezt körbeveszi. Ez a fickó nem a sorozatgyilkosok Jim Morrisonja, nem szabad azt az érzetet kelteni, hogy amit csinált, az menő“ – mondja Russell.

A sorozat középpontjában Gil Carrillo és Frank Salerno rendőrnyomozók állnak, akik a Ramirez-esetet vezették és akiknek sikerült végül felgöngyölíteniük a szálakat. A produkció emiatt több kritikát is kapott, sokan úgy érezték, hogy a sorozat azt a sémát követi, amit a legtöbb nyomozósorozat is, nevezetesen, hogy a rendőrök mindig, minden körülmények között a „jófiúk“. Russell szerint manapság valóban válságban van a rendőrség és az igazságszolgáltatás presztízse, ám úgy gondolja, hogy 35 évvel ezelőtt is voltak és ma is vannak bátor és elszánt emberek, akikre egy társadalomnak szüksége van.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket