dunszt.sk

kultmag

Louvre-beli műkincsrablásról szól a Netflix új sikersorozata

A sorozat Maurice Leblanc francia író klasszikusának, az úriember műkincstolvaj, Arsène Lupin történetének kortárs átirata. Lupin bár a filmben is a „stílusos rabló” archetípusát hozza, azonban nem a megszokott fehér középosztálybeli, hanem egy fekete férfi szerepében.

A filmbeli főhős, Assane Diop (Omar Sy) a franciák számára eleve szimbolikus Marie Antoinette-ékszerek elrablásában lesz érdekelt, azonban nem azért, hogy vagyonra tegyen szert. A rablást zsarolásra hasznosítja, hogy kiderítse apja halálának valódi okát.

A sorozat nagy része a Louvre-ben játszódik (a felvételek valóban ott készültek), azonban a történet nem a híres európai múzeum és a műkincsgyűjtés előtti főhajtás. A történet célja, hogy bemutassa az európai rendszerszintű rasszizmust, a kettős mércék működését, mindezt a privilegizált fehérek és az előítéletekkel naponta szembesülő színesbőrűek közti ellentét hangsúlyozásával.

Franciaországban az elmúlt években felmerült a gyarmatosítás során eltulajdonított műkincsek visszaadása eredeti tulajdonosaiknak, a sokáig tabunak számító ügyet Emmanuel Macron egyre többször és egyre nyíltabban tematizálja. Ennek ellenére a sorozat nem csak Franciaországban, de többek között az Egyesült Államokban, Németországban és Szlovákiában is a top tíz legnézettebbek egyike.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket