dunszt.sk

kultmag

Kötelezők Szabadon

Elindult Szabad Labor Drámaműhely első iskolai programja, amelynek célja a kötelező olvasmányok megértésének segítése, a művekből feltárható emberi, társadalmi problémák felkutatása. A drámapedagógiai műhely szakembereinek az is célja, hogy növeljék a gyerekek olvasás iránti nyitottságát, érdeklődését. A Manna Produkció által támogatott Kötelezők Szabadon elnevezésű foglalkozássorozat most a digitális oktatási rendszerben is elérhető az iskolák számára.

A Szabad Labor egy frissen alakult drámapedagógiai műhely, melynek tagjai rutinos és képzett drámapedagógusok. A négy alapító tag Balassa Jusztina, Lovászi Edina, Kálócz László és Somogyi Tamás évek óta dolgoznak a területen – többek között – a Vígszínház és a Manna színházi nevelési programjainak kidolgozását és foglalkozásait vezetik.

A Kötelezők Szabadon sorozatnak nem a művek megismertetése a célja, hanem a művekben szereplő problémák, kérdések fókuszált, átélhető kibontása és átgondolása, a szereplők élethelyzetének megértése.

„Fontos a kritikus gondolkodás kialakítása, a felmerülő kérdések több szempontú vizsgálata, egymás érveinek megismerése, a vitakultúra fejlesztése és az önálló gondolatok kialakítására való igény növelése. A műhelymunka során a diákok életkori sajátosságait figyelembe véve választjuk ki az egyes foglalkozások témáját, együttműködve a pedagógusokkal. Bízunk abban, hogy a Kötelezők Szabadon sorozat új és izgalmas eszköz lehet a magyar- vagy osztályfőnöki órákon, hogy a diákok közelebb kerüljenek ezeknek az emblematikus műveknek a mondanivalójához” – mondja Balassa Jusztina drámapedagógus, a Szabad Labor Drámaműhely egyik alapítója.

A Szabad Labor szakemberei a kötelező olvasmányokban felmerülő dilemmákhoz, kiélezett helyzetekhez közelítenek a színház és a dráma eszközeivel annak érdekében, hogy a tanulók képesek legyenek kialakítani saját álláspontjukat egy-egy probléma kapcsán. A program tervezésekor figyeltek arra, hogy a résztvevők közül senki ne maradjon ki a játékból, vagyis az irodalmi szöveg ismerete nem feltétele az aktív részvételnek. A foglalkozások ideje egy tanóra, ami könnyen illeszthető a diákok tanrendjébe, de – a vírushelyzetre való tekintettel – igény esetén online formában is megvalósíthatóak.

A Kötelezők Szabadon program jelenleg nyolc kötelező olvasmányhoz kapcsolódva kínál drámafoglalkozást 5-12. évfolyamig, a kisiskolástól a gimnazistákig minden korosztálynak. Foglalkozások készültek eddig a Pál utcai fiúk, Toldi, Rómeó és Júlia, Legyek ura, Csongor és Tünde, Hamlet, Bűn és bűnhődés, Anna Karenina művekhez.

A sorozat a Manna Produkció támogatásával jött létre, erősítve a szervezet drámapedagógiai munkáját, aminek keretében a Bethlen Téri Színházban, és a B32-ben is rendszeresen tartanak színházi nevelési programokat és hoznak létre új előadásokat, kifejezetten a diákközönségnek.

A Kötelezők Szabadon programról részletesebben tájékozódhatnak a Szabad Labor Drámaműhely frissen elkészült weboldalán.

Fotó: Somogyi Tamás

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket