dunszt.sk

kultmag

Mit nézzünk 2021. tavaszán? – magyarországi színházak

Most, hogy sikeresen átvészeltük 2020-at, és rohamtempóban elindult a koronavírus oltóanyagok terjesztése, még az is elképzelhető, hogy márciusban akár – még ha alacsonyabb kapacitással is – újra kinyithatnak a színházak. Ez hatalmas megkönnyebbülés lenne mind az intézményeknek, mind az alkotóknak. Bár sok színház már átszervezte magát az online közvetített előadásokra – egyesek saját stúdiót építettek, mások olyan szolgáltatásokat vesznek igénybe, mint az eszinház.hu vagy a szinhaztv.com – mégis mindenki reménykedik a nézőterek újranyitásában, abban, hogy a színház ismét olyan legyen, mint előtte. A 2021 tavaszán esedékes bemutatók közül sorolnám fel a legfontosabbakat.

A budapesti színházi agglomeráció idén tavasszal mintha nagyobb hangsúlyt fektetne a kortárs szerzők műveire, azonban a klasszikusok sem maradnak ki a repertoárból. Ha a kortársakat vesszük, márpedig igenis vegyük előre őket, a Katona József Színház többek között Kárpáti Péter: Moszkva-Peking Transzszinfóniáját mutatja (mutatná?) be Novák Eszter rendezésében, a Kamrában pedig Mikó Csaba: Szemed örök nyugalmam gyilkolója (munkacím) szövegét rendezi Tarnóczi Jakab – egyi tagja az ígéretes fiatal rendezőgenerációnak –, aki a Bánk bánt vitte színre ugyanott. A Radnóti Színházban Roberto Bolaño chilei szerző Vad nyomozók című regényét adaptálja színpadra Kelemen Kristóf. A Vígszínház színpadára Jacques Prévert: Szerelmek városa című forgatókönyvét adaptálja Ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós.

Megfigyelhetjük, hogy az Örkény Színház hátralévő bemutatói már nem az elmúlt néhány évben íródtak. Bertolt Brecht: Szecsuáni jólélek című drámáját állítja színpadra Mácsai Pál. Erre már azért is érdemes odafigyelni, mert erősen tematizálja az önzetlenség és jóság valódi mivoltáról alkotott képünket. A budapesti Nemzeti Színház azonban már komolyabban veszi a klasszikusok fogalmát, és olyan bemutatókra számíthatunk, mint Shakespeare Rómeó és Júliája Vidnyánszky Attila rendezésében, vagy az Aleksandar Popovski által rendezendő Bulgakov: Mester és Margarita, de lesz itt Szabó Magda, sőt Móricz is.

A nem-kőszínházi szféra még bizonytalanabb helyzetben van, így a Jurányi Ház jelenleg egyetlen eseményt sem sorakoztat, a Trafóban is pusztán online eseményeket láthatunk (egyelőre). Az RS9 színházban 2021 áprilisára készül el Sardar Tagirovsky FILM című előadása, a Stúdió K oldaláról szintén nem értesülhetünk előadásokról. A független társulatok előadásai nagyrészt online közvetítés által elérhetőek.

Ha eltávolodunk a fővárostól, a Miskolci Nemzeti Színház is izgalmas előadásokkal vár. Februári bemutatójuk Mohácsi János rendezésében Szomory Dezső: Hermelin című szövege, majd áprilisban Harold Pinter: Hazatérés című drámáját állítja színpadra Ascher Tamás. Ha már Mohácsi, akkor át is térhetünk a Szombathelyi Weörös Sándor Színházra, hiszen 2021. januárjában Ion Luca Caragiale Farsangi játék című komédiáját fogják bemutatni az ő rendezésében. Érdemes nyomon követni ezt az előadást, mert Caragiale humorát mindig kihívás színpadon (nem román nyelven) jól alkalmazni – mindenképp valami izgalmasra számíthatunk. Ugyanitt láthatjuk január végén Zsótér Sándor rendezésében Beckett: A játszma vége abszurdját. A Kecskeméti Katona József Színházban márciusban Gogol Revizorát láthatja a közönség Pataki András rendezésében, de kortársból sem lesz hiány, hiszen Tóth Kata, a színház dramaturgja által írt A jegesmedve szerelmesét is be fogják mutatni remélhetőleg január végén Cseke Péter rendezésében.

Listám semmiképp sem teljes, élek az elfogultságommal, hogy ezeket az előadásokat ajánlom. A cikk következő részében a határon túli színházakra is vethetünk egy pillantást.

Folyt. köv.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket