dunszt.sk

kultmag

Mit nézzünk 2021. tavaszán? – romániai magyar színházak

Cikkünk frissül.

Románia a koronavírus szempontjából minden települést, megyét, régiót külön entitásként kezel, így lehetőséget biztosítva annak, hogy amíg bizonyos városokban teljes kijárási tilalom van érvényben, addig máshol fél, vagy akár teljes házas kapacitással működhessenek a színházak, mozik, kulturális intézmények. Ennek fényében, összegyűjtöttem néhány fontos bemutató, amire a 2020/2021-es színházi évadban számíthatunk.

Magyarország után, vessünk egy pillantást Erdély legnagyobb magyar nyelvű kőszínházaira, majd a függetlenekre is, bár, ha a budapestihez viszonyítjuk a független szcénát, valószínűleg csalódni fogunk.

Vélhetőleg Tompa Gábor Vígszínházas rendezése eredményezte, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház idei első bemutatója Shakespeare Rómeó és Júliája Ifj. Vindyánszky Attila rendezésében. Ez több szempontból is fontos: először is ez lesz Ifj. Vidnyánszky első erdélyi rendezése, ugyanakkor a budapesti Nemzetiben párhuzamosan készül az Id. Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júlia. Mindenképp érdekes és érdemes lehet ezt a két előadást egymás függvényében nézni. Ugyancsak Kolozsváron, tavaszra várhatjuk Botond Nagy Utas és holdvilág rendezését, mely a harmadik Kolozsvári munkája lesz a rendezőnek.

A Bocsárdi László vezette sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nem jegyez új bemutatókat erre az időszakra három új bemutatóval készül: Kiliti Krisztián viszi színre O. Horváth Sára (egy igen feltörekvő fiatal drámaíró) Életigen című szövegét, melynek bemutatójára márciusban számíthatunk. Ezután, Örkény István mindenki által jól ismert Tótékja lesz a társulat következő bemutatója május környékén, az előadást pedig Bocsárdi László rendezi. Mindemellett a nemrég bemutatott A MŰSOR c. színházi beszélgetéssorozatuk folyamatosan közvetítik a színház nagytermében és az eventim.ro oldalon.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulata több bemutatóval és izgalmas programmal várja közönségét. Készülőben van a társulat Radnóti-estje, melynek szereplője Szabó János Szilárd, a társulat legújabb tagja.
Az évad folyamán kerül sor a 2019/2020-as évre tervezett és előadási főpróbáig jutott produkciójának a bemutatására is. Arthur Miller Az ügynök halála című darabját Bérczes László vitte színre Szatmárnémetiben, Czintos Józseffel, a társulat örökös tagjával a főszerepben. A további tervek szerint az évad folyamán visszatér Szatmárnémetibe majd Sardar Tagirovsky (a jelenleg is műsoron lévő Raszputyin rendezője), aki Moliere Don Juan című vígjátékát viszi színpadra, illetve Bocsárdi László egy kortárs darabot, Oleg Presznyakov és Vlagyimir Presznyakov: Csónak, avagy előttünk az özönvíz című darabját rendezi. Az évad a tervek szerint Albu István Woyzeck-rendezésével zárul, Nagy Csongorral a főszerepben.
A Harag György Társulat Brighella Bábtagozata az idei évben már bemutatta a Benedek Elek meséje alapján színpadra vitt Az égig érő fa című előadást (r. Nagy Regina), illetve zajlanak az előkészületei a Cérnácska, szabócska című előadásnak, melynek írója és rendezője szintén Nagy Regina.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban egy bemutatóra számíthat a közönség, méghozzá a Boldogtalanok című Füst Milán-drámára, amelyet Albu István visz színre. A temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház, mely tavaly mutatta be a legendás Silviu Purcărete rendezésében Madách Ember tragédiáját, szintén egy friss bemutatóval készül. A többszörösen elismert román rendező, Adrian Sitaru által írt és rendezett Az ember, aki csak azt tudta mondani, amit olvasott, egy teljesen új projekt, melyben a színház társulatának legújabb, frissdiplomás tagjait láthatjuk.

Marosvásárhelyen, a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának talán legizgalmasabb bemutatója Radu Afrim Grand Hotel Retromadár című előadása, amely a nagy sikert aratott és fesztiválokat is megjárt megjegyezhetetlen című Retromadár a blokknak csapódik és a forró aszfaltra zuhan majdnem közvetlen folytatása. (Annak, aki még nem hallott a rendezőről, érdemes utánakeresni, a román színházi szcéna egyik legfontosabb és legjellegzetesebb alkotója.)

A nagyváradi Szigligeti Színház Gianina Cărbunariu A tigrisét fogja bemutatni, továbbá a Szigligeti Stúdióban Tasnády-Sáhy Péter rendezésében és átiratában láthatja a nagyváradi közönség a Madách: Ember tragédiájából készült, ifjúsági előadást. Későbbiekben, a Szigligeti nagyszínpadon Anca Bradu rendezővel kezdődnek meg a Csongor és Tünde olvasópróbái.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház (a Száll a kakukk fészkére helyett) egy izgalmas színházi eseménysorozattal készül, mely a Meghatározatlan időre címet viseli, közösségi alkotói módszerrel jött létre, és városszerte. A projektet Vladimir Anton rendező vezeti, kinek a Mi kis városunk című előadása több nemzetközi elismerést is kapott. Öröm látni, hogy az udvarhelyi kőszínház ilyen mértékű nyitottsággal és kísérletezni-vággyal vág neki a tavasznak, és beemel a „világnézetébe” egyfajta kísérletező vonalat. Emellett elkezdődtek Osztrovszkij: Vihar című drámájának próbái Botos Bálint rendezésében. Mindenképp érdemes lesz figyelemmel követni az udvarhelyi színházat.

A Csíki Játékszín idén még két bemutatót tervez. Feydeau: Bolha a fülbe, Zakariás Zalán rendezésében, illetve Balázs Béla és Radványi Géza azonos című filmforgatókönyve alapján a Valahol Európában-t Somogyi Szilárd viszi színre.

A független társulatok közül senki nem jegyez erre az időszakra bemutatókat, ami érthető. Míg a kőszínházak nagyobb infrastrukturális és gazdasági háttérrel rendelkeznek, addig a függetlenek Gazdálkodj okosant próbálnak játszani és a víz felszínén maradni. A legfontosabb erdélyi független társulások: Kolozsváron a Váróterem Projekt és a Reactor, Marosvásárhelyen a Yorick Stúdió és a 3G színház.

Folyt. köv.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket