dunszt.sk

kultmag

Átadták a Baumgarten-emlékdíjakat

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy átadták az első Baumgarten-emlékdíjat, melyet még 2019-ben, Kukorelly Endre kezdeményezésére a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület alapított.

A közösségi finanszírozásból fenntartott díjat eddig 442-en támogatták. A díj szabályzata szerint, ha egy évben nagyobb összeg folyik be az előzőhez képest, az előző év díjait visszamenőleg kiegészítik, a Baumgarten-emlékdíjak és -jutalmak odaítéléséről pedig a tanácsadók javaslatai alapján háromszor a kurátor – jelen esetben Kukorelly Endre – dönt, majd átadja mandátumát az egyik díjazottnak. A kurátor feladata kizárni minden állami beavatkozást, és kötelezőnek érzi magára nézve, hogy saját politikai és poétikai preferenciáit ne érvényesítse. A díj jutalmazhat életművet, konkrét művet és szociális szempontokat egyaránt, de – szakmai díj lévén – nem köteles adott szerző anyagi helyzetét mérlegelni. Egy személy több éven keresztül is díjazható – írja a litera.hu. Az idei évre változott a szakmai tanácsadók névsora: Kálmán C. György, Nemes Z. Márió, Vámos Miklós és Zilahi Anna.

Tavalyi interjúnkban Kukorelly-t arról kérdeztük, hogy számít-e arra, hogy az emlékdíj meghatározó tényezője legyen az irodalmi „fősodornak”.
Akkor ő úgy nyilatkozott, hogy inkább azt reméli, hogy sokan utánanéznek a díjazottak életművének; biztos odafigyel majd rájuk, aki akár jelképes összeggel is, támogatta őket.

A 2021-és év díjazottjai: Báthori Csaba, Bodor Ádám, Garaczi László, Margócsy István, Szijj Ferenc, Selyem Zsuzsa, Takáts JózsefTompa Andrea

Jutalomban részesült: Berta Ádám, Hermann Veronika, Kalász Orsolya, Németh Zoltán, Sipos Balázs, Ela Sobolewska, Szolláth Dávid

A közösségi finanszírozásból fenntartott díjat az alábbi számlaszámon lehet befizetésekkel támogatni:
A Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület 
OTP 11707000-22228228
IBAN HU981170 7000 2222 8228 0000 0000
BIC(SWIFT)KÓD OTPVHUHB

Borítókép forrása: litera.hu

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket