dunszt.sk

kultmag

T. S. Eliot a legjobb, James Joyce túlértékelt – Virginia Woolf irodalmi vallomásai

21 000 angol fontért kelt el tegnap az a könyv, amely Virginia Woolf kortársairól és más irodalmárokról közölt kérdőíves véleményét is tartalmazza – írja a BBC. A Really and Truly: A Book of Literary Confessions című kötetben tíz író, költő válaszol 39 kérdésre, köztük olyanokra, mint „ki a valaha élt legnagyobb prózaíró“ vagy „ki a ma élő legrosszabb angol színműíró, illetve regényíró“.

Chris Albury, az aukció vezetője szerint nagyon érdekes látni, hogyan gondolkodtak koruk elismert szerzői a húszas években. Virginia Woolf például úgy gondolta, hogy egyik korabeli költő vagy író műveit sem fogják huszonöt év múlva olvasni.

„A túlértékelt író”

A könyvet a benne szereplő egyik megkérdezett, Margaret Kennedy unokája találta meg és ajánlotta aukcióra. A férfi így nyilatkozott a könyvről: „A legérdekesebbek mindig a negatív vélemények. D. H. Lawrence-t és James Joyce-t jelölték meg például a legtöbben a legtúlértékeltebb élő angol írónak.” A vételár a felbecsült árhoz (4-6 000 font) képest rekordnagyságúnak számít.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket