dunszt.sk

kultmag

Mindhárom cenzor elfogadta, mégis betiltották – Pakisztán Oscar-esélyes filmdrámáját blaszfémiával vádolják

Zindagi Tamasha (magyarul „az élet cirkusza“) című film Sarmad Khoosat második filmje. Főhőse, Rahat iszlám hálaénekeket ad elő különböző eseményeken, ebből tartja el magát és beteg feleségét. A mindig megfontolt és áhítatos férfit egy nap videóra veszik, amint a Zindagi Tamashára, egy közkedvelt pandzsábi dalra táncol. A felvétel felkerül az internetre és Rahat élete egy csapásra megváltozik: sokak szemében szimpatikus figura lesz, mások azonban megtámadják, leköpik és teljesen elutasítják azt, amit tett, mondván, ezek után nem érdemli meg, hogy a Prófétáról énekeljen.

A Pakisztánban határokat feszegetőnek számító témájú film átment minden szükséges rostán, hogy megjelenhessen az országban: mindhárom cenzorbizottság és a szenátorok tanácsa is elfogadta. Ennek ellenére még mindig nem tűzték ki a megjelenés dátumát, sőt, Khoosat rendszeresen kap fenyegető üzeneteket – árulta el a The Guardian-nek adott interjúban. A háttérben a Tehreek-e-Labbaik Pakistan nevű szélsőjobboldali párt áll, amely szerint a film istenkáromló, vezetőjük, a nemrégiben elhunyt Khadim Rizvi pedig azt mondta, a filmet csak a holttestén keresztül mutathatják be.

Khoosat, aki a film megjelenése előtt közkedvelt és elismert filmkészítő volt Pakisztánban, egy valós eseményből merítette az ihletet. A YouTube-on látott egy videót, amelyben egy pandzsábi pap filmzenékre táncol, majd emiatt elnézést kér. Ekkor fogant meg Khoosat fejében a gondolat, hogy ez a film nehéz és komoly kérdéseket vethet fel.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket