dunszt.sk

kultmag

Vuhan, a kínai punk rock bölcsője

Vuhan az utóbbi időben főleg a koronavírus miatt került be a köztudatba, és mára már alig akad olyan ember, aki ne hallott volna erről a népes kínai kikötővárosról. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogy a város nemcsak a világjárványról, hanem valami egészen másról is híres: a punk zenéről.

Első hallásra talán nem tűnik hihetőnek, de a kínai punk rock elterjedésében Vuhan játszotta a legnagyobb szerepet. Az ország első punk zenekarának frontembere, Zhu Ning a kilencvenes években alapította meg két zenésztársával a SMZB nevű bandát. Nem titkolt példaképük és ihletforrásuk a Nirvana és Kurt Cobain volt. „Cobain gondolatai a társadalomról, a családról és az emberekről mind benne voltak a dalaiban. Ez motivált minket, hogy mi is tegyünk valamit” – mondja Zhu.

Zhu Ning (jobbról a második) a SMZB koncertjén

A zenész, aki 2002-ben kilépett a SMZB-ből és megalapította a zenés eseményeket szervező Vox-irodát, mesélt a zenekar és általában a punk kezdeteiről Kínában. Elmondta, hogy amikor kopaszra borotválta a fejét, számított rá, hogy megdöbbenést kelt, de a hatás még a várakozásaihoz képest is drámai volt. Bár a szókimondó és olykor obszcén szövegek, valamint a sokkoló külső újdonságnak számított az országban, Vuhan megfelelő táptalaj volt a punk műfajának. Nathanel Amar, a kínai punk kutatója szerint ez azért van, mert a várostól sosem állt távol a forradalmiság. Itt tört ki a lázadás, amely az 1911-es kínai felkeléshez és a köztársaság kikiáltásához vezetett, valamint a hatvanas években itt zajlott le a város és Mao Ce-tung csapatai közötti fegyveres konfliktus is. „Ezek a történelmi tények gyakran megjelennek a punkok dalszövegeiben is” – mondja Amar.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket