dunszt.sk

kultmag

Foglaljunk hát! – a freeSZFE videójáték

Már hetek óta elérhető a Foglaljunk hát! című, böngészőn keresztül is működő narratív videójáték, amely az egyetemfoglalást dolgozza fel egy rendkívül személyes perspektívából.

Videójáték grafika
Grafika: Artim Rebeka

Ez a forma a szerepjáték-könyvekre eredeztethető vissza, mikoris egy döntésed alapján egy bizonyos oldalra lapozva tudtad folytatni a történetet. Ezeknek a népszerűsége a videójáték ipar fejlődésével egyre csökkent, hiszen a digitális tér olyan lehetőségeket kínált, amelyeket egy könyv képtelen volt: akciók, interakciók, személyre szabható karakterek, vizualitás.
A narratív videójátékok reneszánsza a kétezertízes évek elején kezdődött, a The Walking Dead-el, ami a W.D. képregények alapján készült, főként a narratívára fókuszált, és még vizualitásában is a képregény világát idézte. Ennek a hullámnak talán a legjobban sikerült képviselői a döntés alapú Life is Strange, vagy a vizuális novellaként is értelmezhető Firewatch.

A Foglaljunk hát! ennél sokka egyszerűbb. A felület minimalista, a fókusz a szövegen van, mintha egy könyvet olvasnánk. Az első néhány csempe végig kalauzol minket az elfoglalt egyetem legfontosabb helyszínein: az aula, a Várkonyi, a Nádasdy, az Ódry, a Stáhly udvar, majd megérkezünk az első döntéshelyzethez. Mivel visszalépni nem lehet, nagyon megfontolandó, hogy mit választunk, mert nem tudjunk miről fogunk lemaradni. Ez a „krízis” a játék fő mozgató eleme. Ez a FOMO, az Egyetemfoglalás alatt is számtalanszor ütötte fel a fejét – nem lehetett mindenki mindenhol. A játékos dönthet például, hogy részt vesz-e az Óriásbáb karneválon, vagy melyik városban segíti a váltófutás lebonyolítását.

Néhány mondatban kérdeztük a projektvezető Heppes Áront (videójáték-látványtervező mesterszakos hallgató az SZFE-n).

Hogy jött neked a terv, hogy ezt az eseményt ilyen formában szeretnéd feldolgozni?

A kiindulás az volt, hogy az Egyetemfoglalás alatt rengeteg apró döntést kellett meghozni, szinte döntéstől-döntésig számoltuk a napokat, és valami formát kerestem ennek az élethelyzetnek a feldolgozására. Azt szerettem volna, ha minél kevesebb vizuális elemet, meg „akciót” tartalmaz, hogy a fókuszba tényleg a döntési mechanizmus kerüljön. Erre pedig kézenfekvő volt a szerepjáték-könyv forma – persze digitálisan. A terv pedig az lett, hogy a naplószerű szövegbejegyzések között egy nagyon egyszerű mechanikával lehessen választani, a történetben előre haladni egy átlagos egyetemi hallgató szemszögéből.

Videójáték forráskód
A játék forráskódja, ahol minden csempe egy döntéslehetőséget jelent.
A játéktervező program a képre kattintva letölthető (ha valaki ki szeretné próbálni).

Jelenleg a játék demó verziója érhető el, amely főleg szeptember utolsó hetét – október elejét dolgozza fel. Mi a cél?

Úgy tervezzük, hogy ez a játék augusztus 31-től november 11-ig tart, amikoris el kellett hagynunk az épületet. Ez az esemény egy akkora vízválasztó volt, amiről azt gondolom, hogy a játék sem folytatódhat ennél tovább. Ha elkészül, ezt a hetvenegy napot élheti velünk végig a játékos, és nézhet be a „kulisszák mögé”.

Mik voltak számodra nehézségek a projekt során?

Talán, ami miatt a leginkább aggódtam az volt, hogy ezt ki fogja megírni? Mármint az elképzeléshez egyértelműen kellettek jó írói vénával rendelkező emberek. Szerencsére, már percekkel a projekt bejelentése után sokan jelezték, hogy szívesen segítenek, mind a dramaturg, mind a filmíró hallgatók közül. Így kialakult egy olyan csapat, akikkel rendkívül hatékonyan tudtunk együtt dolgozni, és persze jó volt látni, hogy ez a kis ötletem közös célként lebeg mindenki szeme előtt.

A játék ITT érhető el.


Az eddigi freeSZFE témában írt cikkeink itt találhatóak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket