dunszt.sk

kultmag

Különleges, eddig ismeretlen Mozart-darab debütált

Az idei salzburgi Mozart-hét (MozartWeek) a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt online térbe költözni. A rendezvény azonban nem emiatt került a hírekbe, hanem egy olyan Mozart-mű bemutatása kapcsán, amely eddig ismeretlen volt a közönség és a szakma számára is. A darab az Allegro D – K.626b/16 nevet viseli, minden bizonnyal a 18. század végén készült, legvalószínűbb, hogy 1773-ban, amikor a tizenhét éves Mozart épp olaszországi utazásából tért vissza szülővárosába, Salzburgba. Ulrich Leisinger, a Mozarteum Alapítvány vezető kutatója szerint bár a kézirat kissé szokatlan Mozart más műveihez képest, de egyértelműen hordozza annak karaktereit. A kottán látszik, hogy nagyon gyorsan íródott, nem is ehhez való papírra, a művész ugyanis maga rajzolta fel rá a kotta csíkjait.

A papírdarab hosszú utat tett meg 2021-ig: egyelőre úgy tudják, hogy Mozart legfiatalabb fiától került egy amatőr zenészhez, Aloys Fuchshoz. Ezen a ponton nyoma veszett, majd 1880-ban került elő egy bécsi antikvárium gyűjteményének részeként, majd 1899-ban egy aukción talált új gazdára. Ebben az időben került be a Köchel-katalógusba, amelyben Mozart műveit listázzák.

A Mozarteum Alapítványnak 2018-ig kellett várnia a lehetőségre, hogy a kéziratot megvásárolja egy francia-holland mérnöktől, aki korábban egy párizsi kereskedőtől jutott hozzá. Miután a kotta az alapítványhoz került, beindult a kutatómunka, hogy megállapítsák, valóban Mozart-műről van-e szó. A darabot végül csak most, a 2021-es Mozart-héten mutatták be, ennek részletei láthatók a fenti videóban.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket