dunszt.sk

kultmag

Miért avatkozik be a minisztérium az egyetemek életébe Szlovákiában?

Új felsőoktatási törvény készül Szlovákiában, amire még a beterjesztés előtt reagált a legpatinásabb szlovák egyetem, a Comenius, majd a Szlovák Rektori Konferencia és a Szlovák Műszaki Egyetem is.

A Comenius Egyetem nyilatkozatában az egyetemek autonómiája mellett szólal fel, és határozottan elutasítja az Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma tervezetét, melyet a felsőoktatás politikai ellenőrzés alá vonásaként értelmeznek.

A Rektori Konferencia nyilatkozata is hasonlóképpen fogalmaz. Felkérik a jogalkotókat, hogy kezdjenek újra párbeszédet azokkal, akiket ez a törvénymódosítás érint, és hogy velük együtt alkossák meg a parlament elé terjesztendő verziót.

A Comenius Egyetem képviselői saját tervezetet is készítenek, melyet elérhetővé tesznek a szakmai nyilvánosság számára. Ebben a dokumentumban az ahhoz szükséges változtatásokat gyűjtik egybe, amelyek a felsőoktatás intézményeinek modern és effektív igazgatásához szükségesek a jelenlegi autonómia megtartásával.

Libor Vozárt a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem rektorát, a Szlovák Rektori Konferencia alelnökét kérdeztük a kialakult helyzetről.

Mit lehet tudni a felsőoktatási törvény módosításáról, mi szivárgott ki a minisztériumból?

Az oktatásügyi minisztérium képviselőinek mediális megnyilvánulásaiból tudjuk, hogy a minisztérium a felsőoktatási törvény módosításán dolgozik. A minisztérium az akadémiai közösség kizárásával végzi ezt a munkát. Az a szöveg (nem a törvénytervezet szövegéről van szó), amely megjelent az egyetemeken, a minisztérium műhelyéből származhat. A miniszter megígérte a rektori konferencia képviselőinek, hogy a törvénytervezetet bemutatja a rektoroknak, megmagyarázza, és kész párbeszédet folytatni róla.

A felsőoktatási törvény módosításának szövegéből arra következtethetünk, hogy a minisztérium szándékában áll a felsőoktatási intézmények és képviseleteinek jogállásába, de főleg szervezeti struktúrájába változásokat végrehajtani. A tervezett változtatásoktól a felsőoktatási intézmények nincsenek elragadtatva, erre mutat a rektori konferencia elnökségének és néhány egyetemnek a közvetlen reakciója is.

Milyen szándék állhat az átalakítás mögött? Fel lehet fedezni hasonlóságot azzal a folyamattal, ami most Magyarországon zajlik, ahol alapítványok kezébe adják az egyetemek sorsát?

Nem tudom, a magyarországi helyzetet nem ismerem közelebbről.

A Comenius Egyetem és a Szlovák Rektori Konferencia is nyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban. Milyen hatása lehet ennek?

Ezek a nyilatkozatok fontos jelzések az oktatásügyi minisztérium számára. Egy olyan helyzetet, melyben a felsőoktatási intézményeknek bizonyos tervezetekkel kapcsolatban komoly kifogásaik vannak, a minisztériumnak komolyan kellene vennie.

A Konstantin Filozófus Egyetem milyen lépéseket tervez? Bekapcsolódnak az akadémiai szféra tervezetének kialakításába, amelyről a Comenius Egyetem nyilatkozatában szó van?

Nem tudom, van-e annak értelme, hogy az egyetemek külön-külön törvénymódosításokat kezdenek el kidolgozni. Szlovákiában ilyen soha nem történt a múltban. Az egyetemeknek nincs kompetenciájuk törvénytervezeteket benyújtani. Megvannak a felsőoktatási intézmények képviseletei – a Szlovák Rektori Konferencia, a Szlovákai Felsőoktatási Tanács és a Felsőoktatási Hallgatói Tanács. Ha ezek valamilyen kezdeményezéssel állnak elő, örömmel csatlakozunk.

Milyen egyéb megoldások merülhetnek fel a helyzet kezelésére, más szavakkal: felkészült az egyetemi szféra arra is, ha nem tárgyal velük érdemben a kormány?

Optimista vagyok. Több miniszter ténykedését megéltem már, és mindig élvezték a felsőoktatási intézmények széles támogatását.

bzs fordítása

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket