dunszt.sk

kultmag

Juhász György: „Az akadémiai önkormányzati jogok kérdésében a rektori konferencia konzekvens”

Új felsőoktatási törvény készül Szlovákiában, amire még a beterjesztés előtt reagált a legpatinásabb szlovák egyetem, a Comenius, majd a Szlovák Rektori Konferencia is és a Szlovák Műszaki Egyetem. A Comenius Egyetem nyilatkozatában az egyetemek autonómiája mellett szólal fel, és határozottan elutasítja az Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma tervezetét, melyet a felsőoktatás politikai ellenőrzés alá vonásaként értelmeznek.

A Rektori Konferencia nyilatkozata is hasonlóképpen fogalmaz. Felkérik a jogalkotókat, hogy kezdjenek újra párbeszédet azokkal, akiket ez a törvénymódosítás érint, és hogy velük együtt alkossák meg a parlament elé terjesztendő verziót.

A Comenius Egyetem képviselői saját tervezetet is készítenek, melyet elérhetővé tesznek a szakmai nyilvánosság számára. Ebben a dokumentumban az ahhoz szükséges változtatásokat gyűjtik egybe, amelyek a felsőoktatás intézményeinek modern és effektív igazgatásához szükségesek a jelenlegi autonómia megtartásával.

Juhász Györgyöt a komáromi Selye János Egyetem rektorát kérdeztük a kialakult helyzetről.

Mit lehet tudni a tervezetről, mi szivárgott ki?

Jelenleg csak egy olyan törvénymódosítási tervezet érhető el, amely nem hivatalos úton jutott el az egyes egyetemek akadémia közösségéhez. A benne leírtak nyugtalanítóak, de meglátjuk, mi kerül majd be a hivatalos törvénymódosítási tervezetbe, amit természetesen alkalomadtán mi is véleményezünk majd.

Milyen szándék állhat az átalakítás mögött? Fel lehet fedezni hasonlóságot azzal a folyamattal, ami most Magyarországon zajlik, ahol alapítványok kezébe adják az egyetemek sorsát?

Én személy szerint nem azzal foglalkoznék, hogy hasonlóságot keressek a két folyamat között. Magyarországon más a kiindulási helyzet a felsőoktatásban, mint Szlovákiában. Viszont mindkét országban elsődlegesen az egyetemi szféra képviselőinek kell eldönteniük, hogy a tervezett változások jó vagy rossz irányban befolyásolják-e a jövőjüket.

A Comenius Egyetem és a Szlovák Rektori Konferencia is nyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban. Milyen hatása lehet ennek?

Ismerem mindkét állásfoglalást. Pontosítanám, hiszen a Szlovák Rektori Konferencia elnöksége adott ki nyilatkozatot az üggyel kapcsolatban, ugyanis a Szlovák Rektori Konferencia rendes ülése e hét csütörtökre van tervezve online formában. Itt biztosan foglalkozni fogunk ezzel a kérdéssel is. Az akadémiai önkormányzati jogok kérdésében a rektori konferencia konzekvens, eddig is elutasított és ezek után is, véleményem szerint, el fog utasítani minden olyan kezdeményezést és tervezetet, amely ezen jogok csorbítását okozhatják. Ennek a szellemében született a kérdésben említett elnökségi nyilatkozat is.

A Selye János Egyetem milyen lépéseket tervez? Bekapcsolódnak az akadémiai szféra tervezetének kialakításába, amelyről a Comenius Egyetem nyilatkozatában szó van?

Ha lesz ilyen megkeresés, akkor természetesen részt veszünk ebben a folyamatban. A Selye János Egyetem Akadémiai Szenátusa és az egyetem vezetősége foglalkozik az üggyel, és aktívan részt kívánunk venni minden olyan tervezett lépésben, amelyet a szlovákiai akadémiai közeg reprezentatív szervei, tehát a Szlovák Rektori Konferencia, a Szlovák Felsőoktatási Tanács és a Szlovákiai Hallgatók Felsőoktatási Tanácsa szervez.

Milyen egyéb megoldások merülhetnek fel a helyzet kezelésére, más szavakkal: felkészült az egyetemi szféra arra is, ha nem tárgyal velük érdemben a kormány?

A nézetem az, hogy először meg kell várjuk, milyen lesz majd a parlamentbe benyújtott törvénymódosítás végleges tervezete. Utána beszélhetünk majd erről a kérdésről, hiszen addig még sok lehetőség van arra, hogy mindenki számára elfogadható javaslat kerüljön az asztalra.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket