dunszt.sk

kultmag

Škoda-installáció Pozsonyban

Húsz év után újra látható Roman Ondak SK Parking című kultikus műve, Bécs után ezúttal Pozsonyban. A hét autóból álló Škoda-installáció a Kunsthalle melletti zsákutcában tekinthető meg, ezáltal hangsúlyozva, hogy ez a belváros egy kiemelt helye, ahol csak a kiválasztottak parkolhatnak. Célja a gondolatkeltés: vajon miért aktuális még ma is ez a mű, és főként miért épp ezen a helyen. Vajon ez a kelet és nyugat közti szakadék szimbóluma, vagy a mellette lévő épület – és a benne található intézmények – állapotának tükörképe?

Fotó: Martin Marenčin

Roman Ondak a neokoncepcionális művészet egyik kiemelkedő alakja. Szokatlan művészi hozzáállása a valóságból merít, majd újraértelmezi azt. Általános ellentmondásokat keltve zökkenti ki a nézőket a megszokott sztereotípiákból.

Fotó: Roman Ondak archívuma

A Škoda autókat eredetileg 2001-ben állították ki a bécsi Szecesszió Háza mögötti parkolóban. SK Parking című művével Ondak radikálisan és feltűnően rávilágított az egyenlőtlenül elosztott hatalmi viszonyokra, melyek a művészeti szcénát és az egész geopolitikai valóságot uralják, vagyis felhívta a figyelmet arra, hogy az egykori Nyugat-Európa országai ma is magasabb státuszt és privilégiumokat élveznek, mint mások.

A kiállítás január 27. és március 14. között tekinthető meg.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket