dunszt.sk

kultmag

Tamás Gáspár Miklós könyvének online bemutatója

A Kalligram Kiadó és a Libri Csoport szeretettel meghívja Tamás Gáspár Miklós olvasóit, híveit és értő kritikusait a szerző Antitézis című gyűjteményes tanulmánykötetének 2021. február 5-én, pénteken 19 órakor a FUGA Galériából sugárzott online bemutatójára.

Az esemény a Kalligram és a Libri Facebook-oldalán, illetve a Dunszt, a 444, a Mérce, a Telex és a Litera felületén keresztül lesz először elérhető, majd hozzáférhető marad a Youtube-on. A szerző beszélgetőtársa a kötet szerkesztője, Sipos Balázs, a beszélgetés moderátora Kőrösi Boglárka.

A kötet megvásárolható a Libri és a Líra könyvesboltjaiban, a Kalligram szerkesztőségében, valamint megrendelhető a Bookline, a Libri és a Líra online könyváruházában.

A kötet a szerző „fordulata” után, eredetileg angol nyelven írt marxista politikafilozófiai elemzéseit tartalmazza, valamint két magyar nyelven írott, nagyszabású tanulmányt, amelyek egyike itt jelenik meg először. A többi szöveg gyűjteményes kötetek, szocialista folyóiratok vagy terjedelmesebb elemzéseket közlő internetes portálok számára készült esszé (kísérlet) és analízis. Tárgyuk heterogén; gondolatmenetük filozófiát (klasszikus német idealizmust, marxi teóriát s a belőle ágazó kritikai elméletet és értékkritikai iskolát) ötvöz társadalom-, mentalitás- és politikatörténeti belátásokkal. Stílusuk összetéveszthetetlen; tétjük meglehetős: politikai és történeti alapfogalmaink tisztázása.  

„Az antikommunizmus a mai polgári társadalom kritikátlan önreflexiója: ez a társadalom anélkül öli meg magát, hogy legfontosabb világtörténelmi föladatát – az emberek közötti különbség érvényes és nem biopolitikai magyarázatát, s az ennek megfelelő praxis kidolgozását – teljesítette volna. Azt hiszi, a kommunizmussal küzd, pedig csak önmagával. A kommunizmus pedig megmarad – változatlanul – külsőnek és idegennek.” 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket