dunszt.sk

kultmag

Hallássérült szülők gyermekéről szól az idei Sundance Filmfesztivál fődíjasa

Idén január 28-a és február 3-a között rendezték meg az egyik legfontosabb függetlenfimes szemlét, a Sundance Filmfesztivált. Természetesen a járványügyi korlátozások miatt ezt az eseményt is online tartották, a forgalmazók pedig ilyenkor mindig árgus szemekkel figyelik az újdonságokat.

A legnagyobb harc a hírek szerint az amerikai zsűri fődíjasáért, a CODA-ért folyt. A cím egy mozaikszó (a Child Of Deaf Adults összevonása) , mely erőteljesen utal a film témájára. A felnövéstörténetben a főhősnek fontos döntést kell meghoznia: halászként segítse hallássérült szüleit és bátyját, vagy kövesse álmait, és családja egyetlen halló tagjaként kezdjen zenei karrierbe? A film hatalmas sikert aratott a fesztiválon, megnyerte többek között az amerikai zsűri fődíját, de a közönség elismerése, illetve a legjobb rendezőnek járó kitüntetés is ennél az alkotásnál landolt.

Ez egyébként Sian Heder rendezőnő második filmje (az első rendezése, a Tallulah is fesztiválkedvenc volt), de olyan sorozatokon is dolgozott, mint a Narancs az új fekete vagy a Glow.

A CODA-ért kiélezett licitharc folyt, melyet végül az Apple nyert meg, 25 millió dollárt fizetve a film forgalmazási jogaiért, ez az összeg egyébként rekord a fesztivál történetében.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket