dunszt.sk

kultmag

A műanyag zacskó mint festészeti alapanyag

A kaliforniai származású Hugo McCloud számos, elsősorban ipari vagy kidobásra szánt anyaggal dolgozott már, például kátránypapírral és fémhulladékkal. Legújabb festményeinek alapanyaga az egyszer használatos műanyag zacskó. Évekig dolgozott technikája tökéletesítésén, kezdetben csupán rácsmintákat formázott a műanyag csíkokból, mára azonban figuratív kompozíciókat – munkásokat vagy menekülteket jelenít meg a különböző zacskókon lévő színek és logók felhasználásával.

fotó: Matt Buchwach

Az autodidakta művész még 2012-ben, egy indai utazás során kezdte el gyűjteni az eldobott, színes műanyagokat, azóta pedig csak halmozta a szemetet. „Össze akartam olvasztani a zacskókat (…), mindezt egy másik anyag hozzáadása – ragasztás vagy varrás – nélkül. Eszembe jutott, mikor anyám foltokat vasalt a ruháimra gyermekkoromban, majd rengeteg YouTube-oktatóvideó megnézése után, megismételtem ezt a hőkezelési folyamatot viaszpapíron.” – mesélte McCloud az Art News-nak. Művészete tökéletesítése érdekében meghatározó volt a méridai Polpusa műanyagipari vállalatba tett látogatása is, hogy betekintést nyerjen a műanyag-előállításba.

A Burdened című kiállítás a Sean Kelly-ben

McCloudot főként az egyén hajlandósága érdekli. Képein főként olyan embereket láthatunk, akik gyümölcsöket cipelnek a hátukon, vagy roskadásig megrakott biciklit tolnak. Burdened (Megterhelt) című önálló kiállítása megtekinthető a New York-i Sean Kelly-ben.

A kiállított képek egy része itt is megtekinthető.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket