dunszt.sk

kultmag

Macseta: Kukorelly vs. Heller

A Macseta, a budapesti Cseh Centrum irodalmi blogja egy 24 férőhelyes, cseh–magyar közös asztaltábla, amelynél neves írók, irodalomkritikusok, elméleti szakemberek, műfordítók foglalnak helyet az ülésrend szerint, de filozófusnőt, képzőművészt és zenei publicistát is találunk közöttük. Központi téma a közös közép-európai térben zajló magyar és cseh, illetve cseh-szlovák találkozásokkal kapcsolatos észrevételek, emlékek, elmélkedések.

Az első csörte Kukorelly Endre és Jan. M. Heller között zajlik.

Kukorelly Endre: Diliház – csehül

„Ha az ember Prágától útban a német határ felé Teplice előtt rosszul vette be a kanyart, hipp-hopp, egy Dubí nevű városkában találta magát. Olyan volt, mint a mese.  Ha nem is az, hanem kőkemény valóság. Ugyanis Dubíban kurvák laktak.”

Jan M. Heller: Grausames Mitteleuropa

„A magyar irodalom azonban az utóbbi évtizedekben meglehetősen éles szemű lett; olyannyira, hogy jelentős mértékben megelőzte a csehet. Ahol emez nyugodalmas, kedélyesen moralizáló biedermeierben dagonyázik, ott amaz igyekszik feltérképezni, hányféle módon lehet művészi gesztussá változtatni a szürke romok között zajló életet.”

Jan M. Heller (*1977) cseh irodalomkritikus, szerkesztő és műfordító.

A Macseta következő részében Fehér Renátó és Marie Iljašenko csap össze.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket