dunszt.sk

kultmag

Hamarosan kezdődik az újratervezett OFF-Biennále

A tervek szerint április 23-án veszi kezdetét a koronavírus-járvány miatt idénre halasztott OFF-Biennále Budapest. Harmadik alkalommal (2015, 2017) meg a biennálét, mely során öt héten át 14 projektet mutatnak be – valószínűleg felváltva az online és offline térben. Az OFF témája a tavalyihoz képest változatlan maradt: LEVEGŐT!

Au műhely architecture uncomfortable workshop:Egyedüllét méhekkel(látványterv), 2021

„A Levegőt! cím nem kétségbeesett segélykérés, és nem is csak követelés, hanem felszólítás mindannyiunk számára. Arra utal, hogy a tiszta levegőért, szabadságunk védelméért, képzeletünk felszabadításáért tennünk kell, nagy levegőt véve most kell munkához látnunk. Csak így, közösen tudjuk megőrizni-megteremteni azokat a helyzeteket és helyeket, ahol szabadon lehet lélegezni. Az OFF-Biennálén szereplő projektek nem csupán rámutatnak a problémákra, hanem a kritikán túlmenően hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek.” – fejti ki az idei projekt célját hivatalos oldalán az OFF-Biennále Egyesület.

PAD/Hétköznapi Hiánycikkek

Továbbá a közleményben kifejtik: „Amikor József Attila Levegőt! című, 1935-ben írt versét választottuk az OFF-Biennále harmadik kiadásának kiindulópontjául, nem sejtettük, hogy címadásunk milyen új jelentésrétegekkel gazdagodik a 2020-as esztendő folyamán, ahogy azt sem, hogy a globális pandémia miatt egy évvel el kell halasztanunk a biennálét. Az azóta eltelt időben százezrek-milliók szenvedésének voltunk tanúi, akik levegőért kapkodva küzdenek az életükért. Mindeközben az »I can’t breathe / Nem kapok levegőt!« felkiáltás – a brutális rendőri intézkedések közben elhunyt afro-amerikaiak utolsó szavai – a Black Lives Matter mozgalom egyik legfontosabb mottójává vált. Úgy tűnik, a levegő – és vele együtt a lélegzés – metaforája 2021-ben legalább olyan erős felszólítást jelez, mint a vers születésének pillanatában, a harmincas évek közepén. ”

Az esemény április 23. és május 30. között valósul meg.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket