dunszt.sk

kultmag

Kánonalakítás: Kati Horna és további fotográfusnők kerülnek reflektorfénybe New York-ban

A New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) nagyszabású kiállításra készül, melyen 76 fotográfusnő fényképeit mutatják be abból a célból, hogy elősegítsék az elismert női művészek kanonizálását. A 2022-től látható tárlat egy 100 fotóból álló adomány jóvoltából valósulhat meg. A fényképeket Helen Kornblum pszichoterapeuta, műgyűjtő, az MoMA fotóbizottságának tagja ajánlotta fel Roxana Marcoci vezető kurátor tiszteletére, saját gyűjteményéből.

A felajánlott gyűjtemény alkotói között szerepelnek olyan művészek, akiknek képeit eddig is gyakran bemutatták már a MoMA-ban, többek között Luise Lawler, Susan Meiselas, Lorna Simpson és Sharon Lockhart, de olyan alkotókkal is megismerkedhetünk, akiknek státusa még nem rögzült a kánonban. Ez utóbbihoz sorolható Cara Romero, a Chemehuevi törzshöz tartozó fotográfus, aki az őslakosok életét mutatja be vagy a magyar származású, mexikói fotóriporter, Kati Horna is.

Fotó: Kati Horna, Wet nurse (Szoptatós dajka), 1937, a spanyol polgárháború ideje alatt

Kati Horna (1912–2000) szül. Deutsch Kati, a neves Pécsi Józsefnél tanulta meg a fotográfia mesterségét Friedmann Endrével együtt, akivel szoros kapcsolatba került. Horna később elhagyta Magyarországot, Berlinbe, Párizsba, Barcelonába, végül pedig Mexikóba menekült. Egyik legismertebb műve a Hitlerei-sorozat, de képeivel a spanyol polgárháború szenvedéseit is bemutatta. Magyarországon a méltatlanul elfeledett fotográfusok közé tartozik mind a mai napig.

Az eredeti cikk itt olvasható.

A kiemelt képen az alábbi fotók szerepelnek:
Gertrud Arndt, Self-Portrait with Veil, 1930.
Kati Horna, Doll Parts, ca. 1938.
Tatiana Parcero, Interior Cartography #35, 1996.
Lola Álvarez Bravo, Frida Kahlo.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket