dunszt.sk

kultmag

Kiderült, ki firkálta össze Edvard Munch leghíresebb festményét

Évekig vita tárgyát képezte, vajon ki írta rá a norvég expresszionista művész, Edvard Munch A sikoly című festményére az alábbi mondatot: „Csak egy őrült festhette.” A szabad szemmel alig látható írás a festmény bal felső sarkában található. A festmény eredetileg 1893-ban jelent meg Much szülővárosában, Oslóban (az akkori Krisiania), de a felirat jóval később került rá.

Fotó: Annar Bjorgli, a norvég Nemzeti Múzeum

A műkritikusok már régóta találgatják, hogy a felirat egy felháborodott rongáló műve volt-e, vagy maga Munch írta, aki köztudottan mentális problémákkal küszködött egész élete során. A norvég Nemzeti Múzeum által elvégzett új vizsgálatok megerősítették, hogy Edvard Munch saját kezűleg firkálta össze leghíresebb festményét. A kézírásról ugyanis infravörös szkenneket készítettek, melyet összevetettek Munch naplóival és leveleivel.

A sikolyt az emberi szorongás erőteljes és időtlen kifejezéseként tartják számon. Ez az egyik legtöbbet használt motívum, számos reprodukciója látott napvilágot. Hatása a 90-es évek horrorfilmjeitől kezdve egészen a közösségi médiában használt emotikonig terjed.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket