dunszt.sk

kultmag

Ráncfelvarrás Nagyváradon

A nagyváradi Szigligeti Színház facebook-, illetve weboldalán közölte, hogy határozatlan ideig bezár a hét éve működő Szigligeti Stúdió. A bejegyzés clickbait-re hajazó címe – Búcsú a Szigligeti Stúdiótól – alapján azonnal a szívéhez kap az olvasó, hogy valami gonosz intrika következtében elveszítjük a színház stúdiótermét, azonban a posztot végig olvasva, ennél sokkal derűsebb kép tárul elénk.

A Szigligeti Stúdió megnyitója 2015
forrás: Krónika online | fotó: Balogh Levente

Az ideiglenes szünet hátterében a Sonnenfeld-palota felújítása található, melyet a nagyváradi Iskola Alapítvány vásárolt meg, ahogyan a maszol.ro is beszámolt januári cikkében.

Ebből az is kiderül, hogy nem csak a Stúdió, hanem a méltán híres Moszkva kávézó-romkocsma működése is szünetelni fog az elkövetkező időkben.

A Szigligeti Színház a „Búcsú a Szigligeti Stúdiótól” eseménysorozat keretén belül fotópályázatot is hirdet: mindazok, akik legalább három, a Szigligeti Stúdióban készült saját fényképet küldenek be, ajándékjegyet kapnak, amelyet a Szigligeti Színház társulatainak valamely előadására válthatnak be a 2020/2021-es évadban. A fényképeket a színház Facebook-oldalán, vagy a pr@szigligeti.ro címre várják.

A nagyváradi Szigligeti Színház stúdióépületének felújítási munkálatai 2013-ban indultak. A Szigligeti Stúdió első előadását 2014-ben tartották, a kulturális központ átadójára a földszint teljeskörű felújítását követően, 2015-ben került sor. Az előadások és próbafolyamatok mellett, a Szigligeti Stúdió terei adtak teret a teátrum saját fesztiváljainak, ugyanakkor a Várad Kulturális Folyóirattal, illetve a Holnap Kulturális Egyesülettel együttműködésben számos irodalmi eseményre, fesztiválra, könyvbemutatóra is sor került. A Szigligeti Stúdió 2017-ben újabb emelettel bővült, így a Nagyvárad Táncegyüttesnek egy minden követelménynek megfelelő balett-terme, illetve újabb előadótér állt a Szigligeti Színház rendelkezésére. A Szigligeti Stúdióban ugyanakkor díszlet- és jelmezraktár, illetve műhely is kialakításra került, így minden olyan funkció ellátásra került, amely a fenntartó által biztosított helyszíneken nem volt mindaddig lehetséges. (A stúdió rövid története, forrás: Szigligeti Színház honlapja.)


A Nagyváradi Szigligeti Színházzal kapcsolatos eddigi cikkeink itt találhatóak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket