dunszt.sk

kultmag

Egy falatnyi olasz filmvilág Pozsonyban

Taliansko – krajina, film, fotografia (Olaszország táj, film, fénykép) címmel az olasz filmvilág hangulatát idézik a Pozsony belvárosában található busz- és villamosmegállók hirdetőfelületei. A kiállítás összesen ötven képet foglal magába, 1943-tól (L. Visconti: Megszállottság) egészen 2019-ig (M. Bellocchio: Az első áruló), és Olaszország szinte teljes területét lefedi, az Aosta-völgytől Szicíliáig. A képek pontos elhelyezkedéseit egy térképen követhetjük nyomon.

„Az egyedülálló filmfelvételnek köszönhetően a pozsonyiak »találkozhatnak« kedvenc színészeikkel, mint például Claudia Cardinale, Giulietta Masina, Vittoria de Sicu, Micheleho Placida vagy Pierfrancesca Favina – és egy ideig Olaszország különböző szegleteiben érezhetik magukat” mondta Zuzana, Golianová PR menedzser. A kiállítás a cesenai Centro Cinema és a pozsonyi Olasz Kulturális Intézet együttműködésével jött létre.

Egy évvel ezelőtt Pozsony és Kassa utcáit Paul Ronald Federico Fellini Nyolc és fél című fotóinak bemutatója gazdagította. A jelenlegi kiállítás a filmgyártás új módszeréről tanúskodik. Arra összpontosít, hogy dokumentálja a különféle helyszíneket, amelyeket a forgatócsoport a fényképek elkészítése céljából választott, és bemutassa a különböző generációhoz tartozó filmfotósok munkáit.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket