dunszt.sk

kultmag

Alice Tükörországának sötét világa

150 évvel az Alice Tükörországban megjelenése után a Viktoria és Albert Múzeum nagyszabású kiállításra készül a jövő hónapban, ahol bemutatásra kerül az a könyv is, amely feltárja Alice Tükörországának sötét oldalát. A Jake Fior által megírt Through a Looking Glass Darkly című könyv Alice miszticizmushoz való viszonyát hivatott bemutatni, illetve eredeti, eddig nem publikált képeket tartalmaz. Az író állítása szerint a könyvek együtt olyan pszichedelikus szöveget alkotnak, ahol nincs erkölcsi tanulság. „Valójában a tekintélyt – az igazságszolgáltatást és a monarchiát – parodizálják, ahelyett, hogy támogatnák azt.” – nyilatkozta Fior a The Guradiannak.

 Részlet John Tenniel vázlatrajzából

Fior könyvében azokat az illusztrációkat használja, amelyekre Carroll híres, eredeti illusztrátorának, Sir John Tenniel vázlatfüzetében bukkant rá. Évekig tanulmányozta Levis Carroll munkáját. Elmondása alapján Carroll határozottan érdeklődött az ezoterika, a természetfölötti iránt. Egy titkos mágikus gyülekezetet is létrehozott, amelynek tagja volt többek között Bram Stoker, E Nesbit, Arthur Conan Doyle, valamint a hírhedt okkultista Aleister Crowley.

 Részlet John Tenniel vázlatrajzából

Fior javaslatára a kiállítás arra fókuszál, hogy visszatérjenek Carroll történetének sötétebb oldalához, a Disney feldolgozás ugyanis – véleménye szerint – teljesen elnyomja a Tenniel által megrajzolt világot.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket