dunszt.sk

kultmag

Banksy stílusjegyeit viselő alkotás a readingi fegyház falán

Szakértők szerint Banksynek tulajdonítható az az éjszaka leple alatt született alkotás, mely most a readingi fegyház téglafalán látható. A falfestmény egy rabruhás foglyot ábrázol, aki az egykor híres börtönből próbál megszökni egy összecsomózott lepedőből készült kötél segítségével, melynek végén egy írógép szolgál nehezékként.

Banksy hivatalosan még nem ismerte el sajátjaként a művet, de Vice John kurátor, Banksy-szakértő a BBC-nek azt mondta, a falfestmény a rejtélyes utcai művész legújabb alkotása lehet, valamint úgy gondolja, a graffiti Oscar Wilde-ra reflektál. Wilde-ot Lord Alfred Douglasszel folytatott viszonya miatt ítéltek börtönbüntetésre. 1895 és 1897 között tartózkodott az épület falai között, melyet mindenkorra híressé tett a A readingi fegyház balladája című művével.

A Readingben található börtön a 2014-es bezárása óta üresen áll, 2019-ben eladásra került, jelenleg pedig kampány folyik az épület művészeti komplexummá alakításáért. Az ismeretlen személyazonosságú művész stencilezett technikájú graffitijeivel nem először foglalna állást társadalmi, politikai témában: kiállt már például az állatkerti állatok mellett, illetve munkái gyakran háborúellenes, antikapitalista, anti-autoritárius hozzáállást tükröznek, kifigurázva a kapzsiságot, szegénységet, abszurditást, elidegenedést és egyéb társadalmi jelenségeket.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket