dunszt.sk

kultmag

Macseta: Fehér vs. Iljašenko

A Macseta, a budapesti Cseh Centrum irodalmi blogja egy 24 férőhelyes, cseh–magyar közös asztaltábla, amelynél neves írók, irodalomkritikusok, elméleti szakemberek, műfordítók foglalnak helyet az ülésrend szerint, de filozófusnőt, képzőművészt és zenei publicistát is találunk közöttük. Központi téma a közös közép-európai térben zajló magyar és cseh, illetve cseh-szlovák találkozásokkal kapcsolatos észrevételek, emlékek, elmélkedések.

A második csörte Fehér Renátó és Marie Iljašenko között zajlik.

Fehér Renátó: Alagútszindróma

„Ömlik be a korlátlan adatforgalom az alagútba is. Te pedig görgetsz, mint Sziszüphosz, akit persze offline-nak kellene elképzelnünk. Zsibbasztja is el a csuklódat, hogy filter nélkül gyömöszöld bele e két város regényét és velük önmagadat a szűk alagútba, amit itt és most ez a hömpölygő mondat fúr Budapest és Prága közé. Lehetséges-e keresztülmesélni magunkat a fikcióig? A szerző halott, a műveiben él tovább, a halál oka: alagútszindróma. Itt élned, halnod kell.”

Marie Iljašenko: Amrita

„Amrita, aki Budapesten született és gyerekeskedett (tiszteletére egyszer majd emléktáblát is avatnak az I. kerületi Szilágyi Dezső tér 4. szám alatt található szülőháza falán), abban az időben úgy mutatta meg nekem a magyar fővárost, hogy azóta sem szerettem ki belőle. Meredek, szűk budai utcákon és lépcsőkön sétálgattunk, kávéházakban ücsörögtünk, mulatókban táncoltunk, uszodákban úsztunk, sőt, egyszer levitt engem a földalatti járatrendszerbe, hogy láthassam a rejtett hévízforrást. Csaknem egy évszázad elteltével a város elvesztette a régi fényét, megkopott, megváltozott. De én folyton-folyton visszatérek, még a Centrál Kávéházba is, amely ma már pusztán csak döglött turistalerakat, az egykori változatos állat- és növényvilág tüskés-tövises emléklenyomata. Szürcsölöm a pocsék kávét, nézem az írók elhalványult arcképeit, és akár órákig is elvagyok.”

A Macseta következő részében Deák Renáta és Adéla Elbel csap össze.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket