dunszt.sk

kultmag

Színházi pályázat: Találkozások Online

Rendhagyó pályázatot írt ki a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások tehetségprogram keretében. Kifejezetten az online térbe készülő produkcióterveket várnak március közepéig, pályakezdő rendezőktől. A pályázat korábbi alapfeltételei megmaradtak, így a megvalósuló előadásban két művész szerepelhet, akik között legalább két generációnyi a korkülönbség.

2015 óta minden évben meghirdeti a Találkozások tehetségprogram pályázatát a Manna és a Bethlen Téri Színház. A generációk találkozását támogató sorozat mellett a korábbi években olyan neves művészek köteleződtek el, mint Udvaros Dorottya, Gőz István, Tordai Teri, Igó Éva és Nyakó Júlia.

A rendezők mind ugyanabból a helyzetből indultak. Kaptak egy izgalmas színházi teret a Bethlen Téri Színháztól és szakmai, menedzsmenti támogatást a Manna Produkciótól. Az előadás megvalósításához szükséges forrásokat a mentorprogram keretében már az alkotókkal együtt pályázták, az elkészült produkciókat pedig közösen nevezték országos fesztiválokra.

A közelmúltban Valcz Péter, Csábi Anna, Cseh Judit, Gerencsér Anna és Dézsi Fruzsina rendezései számos helyszínen vendégszerepeltek a rendszeres repertoárjátszás mellett, és több fesztivál meghívást is kaptak.

A sikeres tehetséggondozó sorozat a vírushelyzetre reagáló új kiírással jelentkezett, így ebben az évadban kifejezetten az online térben megvalósuló előadásötleteket várnak a szervezők. Most először tematizálták is a pályázatot, melynek mottója a „találkozás” lett.

„Egyértelmű volt, hogy a Találkozások pályázatot nem írhatjuk ki idén úgy, ahogy eddig minden évben, hiszen a program lényege a generációk találkozása, de szerettünk volna most is egyszerre helyzetbe hozni egy 65 év feletti és egy 35 év alatti művészt. Tudtuk, hogy ez ebben az évadban szinte lehetetlen, hiszen pont a legveszélyeztetettebb korosztályt is célozzuk a pályázattal, és ez az az időszak, amikor a találkozás szinte lehetetlen – mondja Gáspár Anna a Manna Produkció vezetője, a Találkozások sorozat mentora. – Viszont az elmúlt hónapokban nagyon izgalmas megoldásokat láttam arra, hogy hogyan használja a most pályára lépő rendezőgeneráció az online tér adta lehetőségeket és a különböző platformokat. Újszerű színházi élményt adnak a közönségnek. Azért döntöttünk úgy, hogy idén is meghirdetjük a tehetségprogram pályázatát, mert ennek az új műfajnak, az interaktív online színháznak szeretnénk teret adni. A Találkozások Online új formája lesz a már megszokott kétszereplős előadássorozatunknak, a most létrejövő produkciók mindig a virtuális térben zajlanak majd. Nem is szempont a pályázatokról való döntésben, hogy később a valós színházi térben megvalósítható-e a projekt, mert hisszük, hogy a jövőben megmarad, és folyamatosan jelen lesz az online színházi forma a megszokott élő színházi előadások mellett.”

A pályázatban nincs műfaji meghatározás, színház, tánc és összművészeti projekt is beadható. Földrajzi megkötések nélkül is várják a pályakezdő alkotók jelentkezését.

A pályázó rendezők számára egyedüli kitétel, hogy olyanok jelentkezhetnek, akik még nem állítottak színpadra háromnál több egészestés produkciót. A szervezők kifejtették, hogy az előző évek tapasztalatai alapján azokat is pályakezdőnek tekintik, akik új műfajban próbálják ki magukat, tehát több táncos produkciót rendeztek már, de most először prózai színházban gondolkoznának, vagy fordítva.

Előnyt jelent a kiírás szerint, ha a projekt sokoldalúan használja az online tér adta lehetőségeket, ha biztosítja az interaktivitást a közönség és a szereplők között és bármilyen formában reagál a közelmúlt és a jelen történéseire.

A projektek megvalósításához a pályázóknak mentor rendezőket is meg kell nevezniük. Lehet olyan, akivel még sosem dolgoztak, de szeretnének, vagy akár egy régi mesterük is a szakmából. A Találkozások erre is lehetőséget nyújt, hogy szakmai kapcsolatok jöhessen létre vagy mélyüljenek a közös munka során.

A sorozat korábbi előadásainak mentori feladatait vállalta többek között: Zsótér Sándor, Jordán Tamás, Mészáros Márta, Szikszai Rémusz, Vajdai Vilmos és Hegedűs D. Géza.

„Bízom benne, hogy az online színházi műfaj az alkotók számára nem korlátozó, hanem kitágítja a teret és a lehetőségeket. Izgatottan várom, hogy a 65 év feletti generációból kiket keresnek meg a fiatalok, hogy egy ilyen újszerű, internetes kísérletben részt vegyenek. Sokan rákényszerültek a vírushelyzet miatt, hogy megtanulják a számítógép vagy egyéb kütyük és applikációk használatát, hogy legalább a virtuális térben tudjanak találkozni a szeretteikkel. Ők akár az új közönségünket is jelenthetik, akik számára izgalmas lehet egy interaktív játék, melyben két generáció találkozik” – teszi hozzá Gáspár Anna.

A Találkozások – Online részletes pályázati kiírása itt érhető el.

A pályázatokat online kell benyújtani, a beadási határidő: 2021. március 16.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket