dunszt.sk

kultmag

Csontváry-emlékház nyílik Gácson

Csontváry Kosztka Tivadar tiszteletére emlékházzá alakítják a Losonc járásbeli Gács (Halič) egykori iskolájának épületét. Alexander Udvardy polgármester pozitív előrelépésnek tartja a rekonstrukciót, mely által növelhetik a község hírnevét. „Az emlékház úgynevezett információs pontként szolgál, amely átfogó tájékoztatást nyújt a látogatóknak a régiónkról. A turisták elsősorban a várkastély miatt érkeznek Gácsra, de Csontváry szabadtéri kiállítása és a felújított vasúti őrház is egyre nagyobb figyelmet kap” – nyilatkozta Udvardy.

Csontváry Kosztka Tivadar emléktáblája (2019)

A polgármester elmondása szerint a rekonstruált épület Csontváry festményeinek bemutatása mellett gyógyszertári funkciót is betölt majd – mivel a festő tíz éven át patikusként dolgozott Gácson –, emellett pedig a Forgách család történetével, illetve a helyi fazekasműhely működésével is megismerkedhetnek a látogatók.

Csontváry Kosztka Tivadar: Tavasz Mostarban (1903)

2019-ben a festő halálának 100. évfordulójának alkalmából már felavattak egy emléktáblát a községben, ekkor nyílt meg a vasúti őrház épülete mellett a szabadtéri kiállítás. Csontváry Gácson töltött évei (1884–1894) alatt több alkotás is született: megörökítette a várkastélyt, az alatta elterülő parkot és halastavat, valamint feltehetően itt festette a híres, gémet ábrázoló festményét is.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket