dunszt.sk

kultmag

Előbújó dokumentumok: kiállítás a közép- és délkelet-európai meleg és leszbikus történelemről

Közép- és Délkelet-Európa populista kormányai az utóbbi években intenzíven támadják az LMBTQ közösség tagjait, a homoszexualitást egyfajta import ideológiaként kezelve. Az Előbújó dokumentumok című kiállítás mindeközben arra vállalkozik, hogy bemutassa a régió saját homoszexualitás-történetét 1945 és 1999 között, két olyan korszakra koncentrálva, amikor fontos politikai átalakulások mentek végbe: 1945-től a kommunista állam kiépítése, majd 1990-től a demokratikus átalakítás folyamatai.

A kiállítás betekintést nyújt a homoszexualitás politikájának jogi, társadalmi, kulturális és orvosi történetébe. Mivel a kommunista időszakban a homoszexualitással kapcsolatos szakpolitika e két régión túl Kelet-Németországban és a Szovjetunióban is hasonló kommunikáció mentén zajlott, ezért a kiállítás bemutatja e két ország homoszexualitással kapcsolatos felfogását is, a szexuális kisebbségekkel való bánásmódjának néhány jellegzetességét, valamint meleg és leszbikus szervezeteinek kialakulását is.

Az Előbújó dokumentumok, amely egyelőre kizárólag online tekinthető meg, a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár közös projektje, és bizonyos értelemben egy „befejezetlen kiállítás”. Létrehozása során a készítőknek három nehézséggel kellett szembenézniük. Elsősorban azzal, hogy a meleg és leszbikus emberek és csoportjaik életének és érdekérvényesítő tevékenységének dokumentumait a levéltárak eltérő tematika szerint gyűjtötték és katalogizálták, sokféle kategóriába rendezve ezeket, ezért ezeknek a megíratlan történeteknek a beazonosításához, feltárásához és nyilvános „előbújtatásához” még hosszas kutatómunkára van szükség.

A másik nehézség, amivel szembe kellett nézniük, hogy a dokumentáció nem minden közép- és délkelet-európai országban működött ugyanolyan ütemben és léptékben. Végül azzal a problémával is számolniuk kellett, hogy azokban az esetekben, amikor ezeket a dokumentumokat szisztematikusan gyűjtötték és őrizték, a gyűjtés elsősorban a meleg férfiak életére és mozgalmaira vonatkozó dokumentumokra irányult, háttérbe szorítva a leszbikus, biszexuális és transznemű emberek történelmét.

A kiállítás az alábbi linken érhető el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket