dunszt.sk

kultmag

Először kapnak helyet női festők az amszterdami Rijksmuseum fő termében

Az amszterdami Rijksmuseum Eregalerij (Hírességek csarnoka) terme a múzeum legfontosabb helyisége, mivel ennek végében található az intézmény legnagyobb presztízsű, egyben legtöbb látogatót csalogató műtárgya, Rembrandt Éjjeli őrjárat című festménye.

Barack Obama és Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke az Éjjeli őrjárat című festmény előtt (fotó: hágai amerikai nagykövetség)

Rembrandt művéhez egy folyosószerű terem vezet, amelynek két oldalán a 17. századi németalföldi festészet kiemelkedő művei találhatóak, a falak felső részeire pedig többek között Hollandia tizenegy tartományának és fővárosának címere van felfestve.

A Hírességek csarnoka a Rijksmuseumban (fotó: Wouter de Brujin)

220 év után most először kapnak helyet női festők ebben a teremben: Judith Leyster Szerenád, Rachel Ruysch Csendélet virágokkal és üvegvázával című festménye, illetve Gesina ter Borch saját bátyját ábrázoló portréja.

Rachel Rujsch Gyümölcsök és férgek című festménye (forrás: CC)

Jenny Reynaerts, a múzeum kurátora elmondta: „A múzeum állandó kiállítása olyan kultúraképet közvetít, amelyben alig van helye a női nézőpontnak”. A Rijksmuseumnak nem ez az egyetlen projektje, amelyben igyekszik felülvizsgálni saját működését. Tavaly ősszel megerősítették, hogy csatlakozva Franciaország nagyvolumenű vállalásához, ők is szeretnék visszaadni eredeti tulajdonosaiknak azokat a tárgyakat, amelyek a gyarmatosítás során kerültek Hollandiába.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket