dunszt.sk

kultmag

Dokumentumsorozat készült Amerika történetének legdrágább műkincsrablásáról

A Netflix legújabb bűnügyi dokumentumfilmje a bostoni Isabella Stewert Gardner Múzeum hírhedt, máig megoldatlan kirablását rekonstruálja, mely során a két rendőrnek álcázott tolvaj tizenhárom műkincset tulajdonított el – köztük Rembrandt, Johannes Vermeer, Edgar Degas és Édouard Manet alkotásait – összesen 500 millió dollár értékben.

Az Egyesült Államok történetének legdrágább műrablásáról ez idáig számos könyv, film és podcast született, az új produkció a rablás 31. évfordulója alkalmából készült. A This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist (Ez egy rablás: A világ legnagyobb műkincsrablása) címet viselő négyrészes dokumentumsorozat Nick és Colin Barnicle rendezésében április 7-én debütál a Netflixen.

Az 1990-ben elkövetett rablás kivitelezőinek személye és a műtárgyak holléte a mai napig ismeretlen. 2013-ban az FBI bejelentette, hogy azonosította a betörést végrehajtó két tolvajt, de nevüket soha nem hozta nyilvánosságra. Egyes források szerint George Reissfelder és Lenny DiMuzio volt a két elkövető, akik röviddel a rablás után életüket veszették. A 10 millió dolláros nyomravezetői díj továbbra is érvényes.

Az eredeti cikk itt érhető el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket