dunszt.sk

kultmag

Zeneműként kelnek életre Maria Anna Mozart levelei

A Nannerl néven ismert Maria Anna Mozart– öccséhez hasonlóan – nagyon fiatalon, hétévesen kezdett el zongorázni, és az évek során kiváló csemballista és zongorista vált belőle. Gyakran koncertezett együtt testvérével, Wolfgang Amadeus Mozarttal. A zenében való kiteljesedésének apja szabott gátat, mikor úgy döntött, mindenáron férjhez adja lányát.

Ha Nannerl komponált is valaha saját zenei művet, nem maradt fenn az utókornak. Hátra hagyott azonban jó néhány naplót és a testvérével váltott levelezését. Ezek az írások szolgáltatták az alapot Heloísa Fernandes zongoraművész számára, hogy létrehozza a Ms. Mozart projektet – Nannerl zeneművét. A szövegek alapos elemzésen estek át, mely során kiderült, a felolvasott szöveg lekottázható.

Miután felolvasták a német nyelvű szövegeket, egy szoftver a szótagokat hangjegyekké változtatta: ha például egy kimondott szótag 387 Hz-et ért el, a program G hangként jegyezte le – így alakultak át Maria Anna szavai zenévé, melynek végeredményeként megszületett a Das Königreich Rücken című darab.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket