dunszt.sk

kultmag

Megjelent Németh Ilona Eastern Sugar projektje könyv alakban

A Szlovák Nemzeti Galéria és a Sternberg Press közös kiadványaként jelent meg az Ilona Németh: Eastern Sugar című kötet, egyelőre angol nyelven. A könyv Németh széleskörű kutatását mutatja be, és része egy nagy presztízsű nemzetközi projektnek is.

Az Ilona Németh: Eastern Sugar kritikus szövegek, interjúk és művészi intervenciók segítségével mutatja be a szlovák cukoripar gyors hanyatlását, és annak tágabb (közép-európai) társadalmi és gazdasági kontextusát. Németh kutatása egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor is az északi cukorrépa a déli cukornád konkurense lett, s egészen a globalizáció korában bekövetkezett hanyatlásig tart, bemutatva annak társadalmi következményeit.

Eastern Sugar a dunaszerdahelyi cukorgyár neve volt egykor, miután egy külföldi befektető felvásárolta, amely a közép-európai cukorgyártás más fontos helyszíneit is a magáénak tudhatta. A 2000-es években az EU kompenzációs mechanizmusának köszönhetően a társaság befektetései megtérültek, majd bezáratta a gyárakat.

A kötet egy nagyobb nemzetközi kortárs képzőművészeti projekt része: A Szlovák Nemzeti Galéria EASTREN SUGAR elnevezésű projektje számára fontos az ismeretek feltárása és továbadása. Célja a cukoripar közép-európai történetének feltárása, a társadalmi-politikai és környezeti hatásának vizsgálata.

A kötet szerzői: András Edit, Rado Baťo, Fedor Blaščák, Johanna Bockman, Kathrin Böhm, Anetta Mona ChiȘa, Cooking Sections, Annalee Davis, Maja és Reuben Fowkes, Gróf Ferenc, Dušan Janíček, Katarína Karafová, Jason W. Moore, Németh Ilona, Michael Niblett, Raj Patel, Joanna Sokołowska, Szeman Imre, Raluca Voinea.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket