dunszt.sk

kultmag

Kísérleti előadások – máshogy

Berliner Ensemble
fotó: Markus Hilbich

Március 19-én megnyitja kapuit a Berliner Ensemble és hat másik berlini kulturális intézmény. Az előadások, koncertek a berlini Kulturális Bizottság Teszt projektjét képezik, melyben a BE-n kívül, a Berliner Filharmonikusok, a Konzerthaus Berlin, a Berlin Clubcommission, a Volksbühne Berlin, az Állami Opera és a Berlini Német Opera vesz részt. A teszt célja vizsgálni, hogy kulturális intézményekben hogyan és milyen mértékben terjed a koronavírus, illetve megoldható-e az antigén gyorsteszttel való covid szűrés egy kulturális eseményen.

Az első előadás Oliver Reese Panikherz rendezése. A nézőtérre 350 nézőt engednek betartva a social-distancing szabályait. Minden jegy névre szól, és a nézőknek a helyszínre érkezve antigén gyorstesztnek kell alávetniük magukat.

fotó: Moritz Haase
A Berliner Ensemble szétszerelésben lévő nézőtere.

Oliver Reese nyilatkozata az újranyitásról: „Örülök, hogy újra élő közönség előtt játszhatunk. Öt hónap óta ez az első igazi előadásunk. Bízom abban, hogy a tesztelés, párhuzamosan az eddig bevezetett óvintézkedésekkel, egy jó ideiglenes megoldás lehet arra, hogy újra napi szinten tudjunk előadásokat tartani, hogy újra hozzáférhetővé tegyük a nézőink számára a kultúrát. Ugyanakkor világos számunkra, hogy a kultúrához való hozzáférést nem lehet és nem szabad luxuscikké tenni a gyorstesztek által.” (forrás: berliner-ensemble.de)

Ez a kísérleti nyitás március 19-től április 4-ig tart, és összesen kilenc eseményt tartalmaz. Az így nyert adatok remélhetőleg segíthetik a teljes európai kulturális szférát. Szurkolunk.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket