dunszt.sk

kultmag

Társadalmunk rejtett összefüggései – online tárlatvezetés a BarabásiLab kiállításon

A dinamikusan fejlődő hálózatkutatás fontos összetevője a vizualizáció. E terület közelmúltbeli alakulását mutatja be a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállítás a budapesti Ludwig Múzeumban. A BarabásiLab egy olyan platform, ahol több tudományterület tudósai működnek együtt művészekkel és tervezőkkel, közösen fejlesztve a hálózatok vizuális formanyelvét.

A hálózati vizualizáció fejlődésének nyomon követésével – a Barabási kutatólabor meghatározó projektjeinek bemutatása révén – az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásig juthat el az érdeklődő. A csúcstechnológia (adatszobrok, MI, AR, VR, rajzoló robot) felhasználásával a hálózati ábrák és struktúrák bemutatják azokat a rejtett kapcsolatokat és összefüggéseket, amelyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak.

Forrás: Creative Commons

Barabási Albert-László kutatásaiban a dolgok és jelenségek közötti, többnyire láthatatlan összefüggések keresése, az ismétlődő mintázatok felderítése áll a középpontban, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát. A hálózati szemlélet olyan átfogó, univerzális módszer reményét hordozza magában, amelynek segítségével szinte minden összefüggés (például a művészeti karrierek sikeressége) természettudományos precizitással vizsgálható.

Március 26-án este 20:00 órától a kiállítás kurátora, Készman József tart kurátori tárlatvezetést a Zoom felületén. Jegyet váltani itt lehet.

A kiállítás kapcsán H. Nagy Péterrel készült interjúnk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket