dunszt.sk

kultmag

A be-nem-tiltott dokumentumfilm, és néhány gondolat

Miután az eredeti bemutató személyiség jogi indokok miatt halasztásra került, múlt hét pénteken bemutatta a Paritzán a Hülye fiatalság c. dokumentumfilmjét.

A Partizán dokufilmje Hatala Noémi rendezésében

A két héttel ezelőtti bemutató előtti estén a Partizán kiadott egy közleményt, miszerint a freeSZFE közösség betiltotta a dokumentumfilm bemutatását. Erre a közösség szintén közleményben reagálva kifejtette, hogy senkinek sincs joga betiltani egy művészeti alkotást, pusztán személyiség jogi aggályaik voltak. Valószínűleg az előzetesben megjelenő, de a filmben már elhomályosított egyetemi dolgozó, esetleg más egyetemi dolgozók szereplése jelenthette a gondot.

A másfél órás film, amely az egyetemfoglalás egyik munkacsoportját, az akció munkacsoportot követi végig. Néhány kiemelt szereplőn keresztül mutatja meg a foglalás első néhány napját a Vas utcai épület falain belül, illetve az augusztus 31-ei és szeptember 6-ai tüntetés háttérszerveződésébe is beleshetünk.

És néhány gondolat:

A filmet látva egyetlen kérdés merült fel bennem: Miért kell a másfél órás futamidő? Bár az anyag, amiből össze lett vágva, több mint kilencven óra, a végeredmény mégis lassúnak és vontatottnak tűnik. A téma érdekessége gyakran áll viszályban a ritmus érdektelenségével.

Miért volt szükséges a filmet megelőző médiaháború két olyan fél között, amelyek támogatói nagyban fedik egymást?

Illetve, ez a dokumentumfilm nem egyezik az freeSZFE polgárai által készülő közösségi dokumentumfilmmel, melyből egy rövid részletet már publikussá tettek.

A freeSZFE közösségi dokumentumfilmjéből egy részlet

A freeSZFE-t ezen a weboldalon keresztül lehet támogatni.
A Partizánt ezen a weboldalon keresztül lehet támogatni.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket