dunszt.sk

kultmag

Új irányelvek a kommunista párttól a kínai moziknak és színészeknek

Az elkövetkező hónapokban a kínai moziknak nem kell azon töprengeniük, milyen filmeket tűzzenek műsorra. A kínai kommunista párt ugyanis kiadott egy rendeletet, amely április elsejétől érvénybe lépve előírja a pártot méltató filmek vetítését a moziknak.

A kínai kommunista párt idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját, ebből az alkalomból pedig minden mozinak hetente legalább két, a párt történetével és annak méltatásával foglalkozó filmet kell vetítenie, a filmiparért felelős szerveknek pedig gondoskodniuk kell arról, hogy a hír minden kínaihoz eljut és minél többen részt vesznek a vetítéseken.

A tavalyi év nagy sikerü filmje, a Mulan is csak cenzorok jóváhagyása után kerülhetett be a kínai mozikba

A rendelet előtt a kínai művészek már kézhez kaptak egy „útmutatót“, amely megszabja a közszereplők – mint a civileket leginkább befolyásolni képes elemek – helyes viselkedését. Az irányelvek szerint a kínai művészeknek tilos alkoholt és kábítószert fogyasztani, reklámokban szerepelni, nyilvánosan támogatni a vallási megnyilvánulást, valamint az ujgur és tibeti kisebbséget, de az állam hivatalos családpolitikáját is be kell tartaniuk (tehát nem ajánlott egynél több gyereket tervezniük).

A rendelet a szabadságjogok mellett Hollywoodnak is nagy csapást jelent: Kína már a múltban is erősen szabályozta az országban megjelenő amerikai filmek listáját, a kötelező propagandafilmek pedig ezt a listát még jobban leszűkítik, amivel Hollywood több tízmillió dollár bevételtől eshet el.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket