dunszt.sk

kultmag

Mesés illusztrációkat rejt az érsekújvári Berek

Török Bianka a könyvek, társasjátékok és plakátok felületén visszaköszönő, jellegzetes illusztrációi ezúttal a természetbe, konkrétan az érsekújvári Berek erdőparkba vándoroltak ki. Számos grafikai és pop-up könyv-projekt után a Paper tales már nem csak a harmadik dimenziót célozza meg. A plasztik-panelekre nyomtatott illusztrációk hátoldalán lévő QR-kód beolvasásával a látogatók a projekt weboldalán találják magukat, ahol megírhatják az adott alkotás vagy helyszín, esetleg a kettő viszonya által generált benyomásukat, emléküket, gondolatukat. Így a valóságos tájban lévő rendhagyó tárlat a virtuális térben íródik, alakul tovább.

Az élettel és optimizmussal teli figurák (állatok, emberek, épületek) organikusan fonódnak össze a természettel. Mind formanyelvük, mind színviláguk a természetből építkezik – így művi tulajdonságaik ellenére (műalkotások műanyagon) – harmonikus párbeszédet folytatnak a lényekkel, árnyékokkal és az arra járókkal.

A Paper tales több szempontból is izgalmas vállalkozás: egyfelől garantáltan izgalomba hozza majd a gyerekeket, Török Bianka ugyanis intuitívan érzi, tudja, milyen stilizációval lehet őket megfogni. A projekt által kettős élményben részesülnek: a természetben töltött séta kombinálódik a fantáziavilág impulzusaival. Másrészt a felnőtt közönséget is mobilizálja az interaktív dimenzióval és a kincskeresés izgalmával. Harmadrészt a világjárvány által korlátolt lehetőségeket is nehéz lenne elegánsabban kihasználni: a természetben való időtöltés az intézményes közterekben való léttel szemben, nemcsak hogy nem tiltott, hanem javallott.

Török Bianka Paper tales című projektje a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre. A kiállítás további részletei itt tekinthetőek meg.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket