dunszt.sk

kultmag

A valaha létezett legnagyobb ókori várost fedezték fel Egyiptomban

Zahi Hawass, a világszerte elismert egyiptológus csütörtökön jelentette be a 3000 éves város felfedezését. Az ásatások még tavaly szeptemberben kezdődtek Luxortól nem messze, a fővárostól nagyjából 500 km-re délre. A kutatók nem sokkal ezután vették észre az első sártéglamaradványokat, amelyek minden irányban folytatódtak.

„Rengeteg külföldi expedíció kereste már az elveszett várost, de sosem találta meg” – Zahi Hawass és a többi szakértő egybehangzó véleménye szerint ez a valaha volt egyik legnagyobb felfedezés

A város valószínűleg III. Amenhotep uralkodása idején épült, majd Tutanhamon és Ey királysága idején is fennállt. A régészek egybehangzó véleménye szerint a város hatalmas felfedezés, melynek segítségével a mai kor embere betekintést nyerhet egy virágzó birodalom mindennapjaiba. Az ásatást végző szakemberek különböző jellegű épületeket – egy pékséget, lakóhelyiségeket és adminisztratív épületeket –, valamint agyagedényeket, ékszereket és szkarabeusz amuletteket is találtak. A szakértők szerint a felfedezés Tutanhamon sírjának feltárása után a második legjelentősebb lelet Egyiptom történetében.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket