dunszt.sk

kultmag

Törőcsik Marira emlékezünk

Április 16-án, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Törőcsik pályafutása az 1955-ös, Körhinta című filmmel kezdődött Fábri Zoltán rendezésében. Törőcsik elsőéves volt az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezekben az években több mint tíz filmjét mutatták be, többek között, szintén Fábri rendezésben az Édes Annát. A főiskola után egyből a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1979-80-ban a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője lett, 80-tól 90-ig a Mafilm színtársulatánál játszott. 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott, később a Thália Színház igazgatója lett. 2008-ban volt egy komolyabb egészségügyi összeomlása, erről 2008-ban Bérczes Lászlónak így nyilatkozott:

„A legszebb halálból jöttem vissza. A legszebb, mert észre sem vettem. Félek a haláltól, félek a szenvedéstől, és most azt gyanítom, másfajta halál vár még rám”

A teljes színházi szakma megrendüléssel fogadta Törőcsik halálhírét, a Nemzeti Színház emlékhelyet állított a színésznő számára. Az index.hu az alábbi cikkében összegyűjtött néhány Törőcsik filmet, több közülük egy teljes hétig elérhető.

A Nemzeti Filmintézet is Törőcsik előtt tisztelegve szerda éjfélig elérhetővé tett három filmet a Filmio.hu-n. A filmek ide kattintva megtekinthetőek: Édes Anna, Teketória, Szamárköhögés.

Időközben a telex.hu beszámolt arról, hogy Budapesten indítványozták, hogy két közterületet is Törőcsikről nevezzenek el: egyet a VIII. kerületben a Rákóczi út mellett, illetve egyet a Nemzeti Színház közelében, a IX. kerületben.

Fotó: Stekovics Gáspár

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket