dunszt.sk

kultmag

Megjelent Jana Bodnárová válogatott bibliográfiája

Megjelent Jana Bodnárová, ismert szlovák drámaíró, költő, dramaturg válogatott bibliográfiája a szlovák Színházi Intézet (Divadelný ústav) gondozásában. A lány a tengerfenékről (Dievča z morského dna) az író életművének eddigi színdarabjait és rendezéseinek jegyzékét tartalmazza, időrendi sorrendben. A Szlovák Dráma sorozat részeként megjelenő kiadvány eredetileg az írónő kerek jubileumára készült, de a járványhelyzet miatt egy évvel elhalasztották a megjelenést – tájékoztatta a sajtót a kiadó nevében Eva Fačková.

A kiadványban a művek mellett a szerzővel és az író-filozófus Etela Farkašovával készült kiterjedt interjú is olvasható, valamint egy Bodnárová-tanulmány az irodalomtudós Dagmar Kročanová tollából. Mindkét írás bemutatja az olvasóknak „a határon, a köztes térben, a női területen, a belső időnkben való létezést” – mondta Farkašová –, valamint az utánozhatatlan, minimalista, jelek, szimbólumok, hangok és képek, nem utolsó sorban pedig a csend poétikáját. Kročanová a Szavak és testek a téridőben című tanulmányban röviden és pontosan ír a kötetben szereplő művekről. Szerinte Bodnárová munkáját kifinomultság, művésziség, műveltség, érzékenység, spontaneitás és kreativitás jellemzi, mely ötvöződik az intencionalitással, formaérzékkel, illetve az irracionalitás és amorfitás iránti érzékenységgel.

A kiadvány a címadó darab mellett az Alvó város (Spiacie mesto), Bak (Kozoroh), Láb (Nohy), Lámpás felvonulás (Lampiónový sprievod), Havas csúcs (Snežný vrchol) és Bölcsők (Kolísky) című drámákat is tartalmazza. Bodnárová regényeit számos nyelvre lefordították: Szinte láthatatlan és Insomnia című prózai művei magyarul is olvashatóak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket