dunszt.sk

kultmag

A posztumusz Richard Wright-regény, amely aktuálisabb, mint valaha

Megjelent egy korábban kiadatlan Richard Wright-regény, amely a kritikusok szerint felülírja a szerzőről alkotott eddigi, „naturalista regényekkel tiltakozó” képet. A 20. század egyik legbefolyásosabb afroamerikai írója az 1940-ben megjelenő Native Son című művével alapozta meg hírnevét, de elmondása alapján mindig is a most megjelenő The Man Who Lives Underground (A föld alatti ember) regényét tartotta karrierje csúcsának: „Életem során még soha nem írtam semmit, ami pusztán inspirációból fakadt volna.” – idézi a The Guardian az írót.

A 80 évvel ezelőtt visszautasított regény Julia Wright, az író lánya közreműködésével látott napvilágot ezen a héten Amerikában, és aktuálisabb, mint valaha. Lánya elmondása szerint az író apaként nehezen találta meg a módját, hogy a faji megkülönböztetésről és az ebből adódó nehézségekről beszéljen, de „mindig nyitva hagyta az irodája ajtaját, hogy szabadon hozzáférhessek a könyveihez” – emlékezik vissza Julia Wright.

A regény Fred Daniels, egy afroamerikai férfi életét követi nyomon, akit ártatlanul vádolnak meg egy kettős gyilkosság elkövetésével. A rendőri túlkapás és kínzás hatására magára vállalja a tettet, de elmenekül, és a város csatornarendszerében alakítja ki modern „alvilági” életét. A kötet kiadásának időpontja egybeesik Derek Chauvin minneapolisi rendőr tárgyalásának lezárásával, teljesen véletlenül. Az viszont kétségtelen, hogy George Floyd, Amadou Diallo, Abner Louima, Tyisha Miller és Eric Garner elleni rendőri intézkedések közrejátszottak a regény posztumusz kiadatásában.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket