dunszt.sk

kultmag

„Összességében az idei Oscar-szezon felhozatala az utóbbi évek egyik legjobbja” – Kiss Dalmával az Oscar-esélyekről beszélgettünk

Magyar idő szerint hétfő hajnalban adják át a filmvilág legfontosabb elismeréseit, az Oscar-díjakat. A gálát ezúttal a koronavírus-járvány miatt rendhagyó időpontban, és nem a megszokott módon rendezik: a résztvevők egyik fele lesz csak a helyszínen, a többiek online jelentkeznek majd be. A díjátadó esélyeiről Kiss Dalma filmkritikust kérdeztük.

Melyik fő kategóriában látod a legegyértelműbbnek az esélyeket?

A legjobb film, a legjobb rendező, és a legjobb férfi és női mellékszereplő kategóriája nagyjából borítékolható. A nomádok földje és Chloé Zhao szinte biztos, utóbbi Kathryn Bigelow után a második női rendező lesz, akit díjaznak— az Oscarnak jókora lemaradása van a női filmalkotók kitüntetésével, még jelölés szintjén is. A mellékszereplők Daniel Kaluuya és Yuh-Jung Youn. A forgatókönyvek esetében a legjobb eredeti forgatókönyv az Ígéretes fiatal nő; idegen nyelvű film a Még egy kört mindenkinek, animációs film a Lelki ismeretek.

Hol számítasz meglepetésre?

A női főszereplő kategóriája, ahol három esélyes van, és szinte lehetetlen megjósolni, hogy az Akadémia végül kit választ. Különösen nehezíti a döntést, hogy más fontosabb díjak, mint a SAG, a BAFTA vagy a Critics Choice eltérően díjaztak. SAG – Viola Davis, BAFTA – Frances McDormand, Critics Choice, Independent Spirit Awards – Carey Mulligan.

Nagyon izgalmasnak tűnik a női főszereplő kategóriája, hiszen öt erőteljes, ám más és más jellegű alakítás került a jelöltek közé. Az utolsó esélylatolgatások Carey Mulligan és Frances McDormand párharcát ígérik. Szerinted ki lehet a befutó?

Frances McDormand visszafogott és érzékeny alakítása ezúttal nem hiszem, hogy Oscart fog érni, főleg, hogy 2018-ban kapta meg a második Oscar-díját; nagy meglepetés lenne a győzelme. Szerintem Carey Mulligan és Viola Davis között dől el, én Carey Mulligannek drukkolok, az Ígéretes fiatal nő javarészt pozitív fogadtatásban részesült, több kategóriában is jelölték, ez neki kedvezhet. Ennek ellenére, úgy gondolom, hogy Viola Davis lesz a befutó, az Akadémia szereti az elcsúnyított színésznőket díjazni, ráadásul a Ma Rainey’s Black Bottom életrajzi film, és a méltatása kedvező lenne az Oscars So White narratíva szempontjából. 

Heath Ledger után újra posztumusz díjazottja lehet az Oscarnak. Megkapja Chadwick Boseman a legjobb férfi főszereplő díját?

Igen, erre nagy az esély, Chadwick Boseman valóban hiteles alakítást nyújt feltörekvő blues-zenészként, de nem vagyok benne biztos, hogy ha élne, akkor is őt választanák. Számomra Riz Ahmed vagy Anthony Hopkins játéka sokkal emlékezetesebb volt.

És a végére talán a legfontosabb, melyik film nyeri el a fődíjat, folytatódik A nomádok földje diadalmenete?

Igen, folytatódik, és a legjobb film mellett a rendezőnő (Chloé Zhao) és az operatőr (Joshua James Richards) díja is valószínű. A nomádok földje sikere kevésbé hangos és látványos, mint tavaly az Élősködőké volt; ez egy meditatív road-movie, érzékeny társadalmi témával, de győzelme abszolút megérdemelt. Összességében az idei Oscar-szezon felhozatala az utóbbi évek egyik legjobbja: bátor, kísérleti, szerzői filmek és remek színészi alakítások. 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket